Rahmetli Mirsada Mira Poljo bila je uspješna sportska menadžerica, posebno kada je košarka u pitanju. Bh. sport je pomagala u najtežim vremenima.

Posebno bitnu ulogu odigrala je pomažući da se na Eurobasketu u Njemačkoj 1993. godine okupi bh. reprezentacija i da se pored nekoliko igrača koji su već živjeli van BiH ostali igrači izbave iz opkoljenog Sarajeva te da im se obezbijedi boravak u Italiji.

Kako je u knjizi “Velika igra, mali svijet: Košarkaška avantura” napisao dugogodišnji sportski novinar Alexander Wolff a prenio magazin “Slobodna Bosna”, pored brojnih napora, Mira Poljo je pomogla da se nađu mjesta za treniranje i ugovorila egzibicione utakmice za bosanski tim u Italiji, i apelovala na svoje prijatelje Tonija Kukoča i Dinu Rađu, koji su poklonili cipele, topla odijela i novac za kampanju.

Preminula je 25. aprila 2012. godine u Bologni, nakon duže bolesti  u 58. godini života.

Za sve što je uradila za Bosnu i Hercegovinu u najtežem periodu Mira Poljo zaslužuje najmanje ulicu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili drugim gradovima države, kada se pomene njeno ime treba ustati!

R.BH.

Komentariši