Završena je još jedna sezona Lige mladih ZDK za sezonu 2014/2015. Nakon regularnog dijela prvenstva proteklog vikenda (16/17.05.2015) u Areni Zenica se igrao završni final four turnir koji se organizovao pod pokrovitesljtvom i organizacijom KS Zenica. Najbolje četiri ekipe iz pet takmičarskih kategorija je uzelo učešće na ovom turniru i u fer i sportskom nadmetanju sa puno lijepih poteza se predstavilo publici u Zenici.

Košarkaški klub Kengur je bio jedini klub sa svih pet selekcija koje su se takmičile na ovoj završnici. Na ovom završnom turniru takmičile su se četiri muške selekcije i to : predpioniri, pioniri, kadeti i juniori. Pored muških selekcija svoju završnicu su igrale i kadetkinje najbolja četiri kluba u regularnom dijelu prvenstva. Pored ovih pet selekcija već ranije je završena sezona za pionirke gdje su slavile košarkašice Kengura, osvojivši 1. mjesto u prvenstvu. Sa pravom se može reći da je KK Kengur ponjeo titulu apsolutnog šampiona ove godine u Ligi mladih jer su osvojili četiri titule i to u kategorijama: predpionira, pionira, kadeta i pionirki, jedno 2. mjesto u konkurenciji kadetkinja i jedno 3. mjesto u konkurenciji juniora.

Najmlađi košarkaši Kengura predpioniri (dječaci rođeni 2003 godine i mlađi) su u završnici F4 igrali dvije utakmice sa svojim vršnjacima iz KK Kakanj i HOKK Vitez gdje su zabilježili dvije ubjedljive pobjede i tako osvojili titulu prvaka u svojoj kategoriji. Drugo mjesto je pripalo ekipi Viteza, dok su trći bili mladi košarkaši Kaknja.

Pioniri (godišta 2001/2002) Kengura su također slavili u oba susreta. U polufinalnom meču pobjedili su ekipu KK ABC rezultatom 62:22,dok su u finalnom meču bili bolji od ekipe KK Nets sa 79:61. Drugo mjesto je osvojio KK Nets, dok su treći bili košarkaši ABC-a iz Matuzića.

U konkurenciji kadeta (godišta 1999/2000) koja je bila veoma jaka i zanimljiva košarkaši Kengura su u polufinalu savladali ekipu KK Kakanj sa 84:80, dok su u finalu bili bolji od ekipe KK Gradina sa 65:53. Ekipi Gradine iz Tešnja je pripalo drugo mjesto, dok su košarkaši Tena na kraju uzelu bronaznu medalju i osvojili treće mjesto.

Završni turnir u konkurenciji juniora (godišta 1997/1998) je pripao ekipi KK Nets koja je u polufinalu bila bolja od košarkaša Kaknja , a u finalnom meču su savladali ekipu Gradine iz Tešnja. U susretu za treće mjesto Kenguri su savladali Kakanj i tako osovjili bronazanu medalju.

U konkurenciji kadetkinja (košarkašice rođene 1999 godine i mlađe) je bilo veoma zanimljivo. U polufinalnim susretima Kengur je savladao ekipu Viteza, dok su košarkašice BH Starta slavile protiv Žepča. U finalnom susretu Bh Start je slavio protiv Kengura, dok su košarkašice Viteza pobjedile ekipu Žepča i tako osovjile treće mjesto.

Već ranije je završena sezona za najmlađe košarkašice pionirke (djevojčice rođene 2001 godine i mlađe) gdje su najviše uspjeha imale mlade košarkašice Kengura koje su osvojile 1. mjesto.

Najuspješnijim ekipama u svim kategorijama su dodjeljene medalje i pehari.

Kako ističu u Kenguru ovo je najbolji poklon klubu koji krajem mjeseca maja slavi 18 godina svog postojanja. Primarni cilj kluba je prije svega popularizacija košarke i vrijednosti sportskog duha kod mladih dječaka i djevojčica. U Kenguru  pored osnivača, koordinatora i uspješnog trenera Envera Jahića još rade edukovani pedagozi i profesori sporta i tjelesnog odgoja : Enes Hadžihalilović, Jasmin Efendić i Haris Muslić što svakako predstavlja viziju ovog kluba koji svakim danom svojim radom i rezultatima pokazuje kvalitet.
Press KK Kengur
PODIJELI

Komentariši