Košarkaški klub Primorska iz Kopra na korak je od prestanka funkcionisanja. Zbog neisplaćenih dugovanja, nekolicina igrača je na izlaznim vratima, a ukoliko se to desi, velika je vjerovatnoća da će biti proglašen bankrot i gašenje kluba.

Primorska je osnovana 2016. godine, a iza kluba je stajao ambiciozni sponzor “Sixt”. Na krilima uspješne saradnje, ekipa iz Kopra je veoma brzo zaigrala Drugu ABA ligu i nakon samo dvije sezone u tom rangu takmičenja, izborili su nastup u Prvoj ABA ligi. Tamo su imali start iz snova prošle takmičarske godine, ali tada su uslijedili problemi. Pomenuti sponzor je na ljeto 2019. godine prestao da podržava klub na način kako je to činio ranije, a svi igrači su dobili slobodu da napuste ekipu.

Tada su svi nosioci otišli (Marko Jagodić-Kuridža, Žan Mark Šiško, Lens Heris, Ivan Marinković, Mario Čakarun i Stiven Holt), baš kao i trener Jurica Golemac. Bez obzira na sve probleme, Primorska je hrabro završila sezonu, skinuvši skalp nekim dosta kvalitetnijim ekipama sa Jadrana.

Tokom ljeta, sudbina kluba je bila pod velikim znakom pitanja, navodilo se da bi MZT Skoplje mogao zauzeti njihovo mjesto u regionalnom takmičenju, ali Primorska je dala bankarske garancije da će odigrati sezonu. Nažalost, kako sada stvari stoje to se neće desiti jer je klub pred bankrotom. Kako MeridianSportBH saznaje, igrači su dobili platu samo za avgust mjesec i sada su slobodni u potrazi za novom sredinom.

Sreća u nesreći za ABA ligu je što tim iz Kopra nema niti jednu pobjedu u dosadašnjem dijelu sezone, pa ukoliko Primorska odustane, neće biti naročitih problema za organizaciju lige. Ostaje samo da se vidi da li će u tom slučaju iz lige ispasti još neko ili će samo 13. tim na tabeli igrati baraž protiv vicešampiona Druge ABA lige.

meridianbetsport.ba

Nakon svega postavlja se pitanje kome je smetao MZT? Naime, klub iz Sjeverne Makedonije je iskazao interesovanje u ljetnim mjesecima za igranje u Aba ligi nakon što su se pojavile špekulacije da će Primorska istupiti.

No, Primorska je zaigrala, ali samo do polusezone…

N.N.

Leave a Reply