Sredinom januara 2021. košarkaški svijet ostao je bez legendarnog trenera Mihajla Mikija Vukovića, rođenog Kraljevčanina koji je u 76. godini preminuo u španskoj Valensiji, gradu gdje je kao trener proveo svoje najtrofejnije godine, uspješno predvodeći sa klupe i ženski, a potom i muški tim.

Šest mjeseci kasnije urna sa njegovim posmrtnim ostacima dopremljena je u grad na Ibru gdje će biti i položena u porodičnoj grobnici. Tim povodom, u prisustvu njegove supruge Gordane i sinova Dejana i Igora, u sali Skupštine grada Kraljeva održan je još jedan komemorativni skup.

Bila je to prilika da prijatelji, poštovaoci i sugrađani upute posljednji pozdrav jednom od naših najtrofejnijih košarkaških stručnjaka, sportskom vitezu i predstavniku autentične jugoslovenske trenerske škole koji je ostavio neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije, Španije, Evrope i cijelog svijeta…

Od zaslužnog građanina Kraljeva prigodnim govorima oprostili su se njegov sin Dejan, gradonačelnik dr Predrag Terzić, nekadašnji košarkaš i sudija Dragan Savić, kao i Mara Lakić, direktorka KK Jedinstvo iz Tuzle sa kojim je kao igračica i kapiten, pod trenerskim vodstvom Mikija Vukovića 1989. godine osvojila Kup šampiona Evrope.

– Bio nam je prije svega otac, pedagog, pa tek onda trener, veliki stručnjak… Nikada nije zaboravio svoj rodni kraj i sve ono što je naučio kod kuće u Kraljevu prenio je nama u Tuzli. Hvala majci koja ga je rodila i Kraljevčanima koji imaju takvu dušu – rekla je ovom prilikom Mara Lakić, jedna od najboljih košarkašica bivše Jugoslavije.

– Učio nas je pravim vrijednostima, da nikada ne zaboravimo ko nas je rodio, ko nas je vaspitavao, odakle potičemo. Trener Vuković je i Kraljevčanin i Tuzlak. Hvala sudbini koja nas je spojila. Da njega nije bilo Jedinstvo nikada ne bi osvojilo brojne titule i postalo prvak Evrope. Opraštam se od njega u ime svih građana Tuzle. Neka mu je vječna slava – dodala je ona.

(novosti.rs/RTV7)

Leave a Reply