Nakon normalizacije N/FS BiH situacija u Premijer ligi BiH se znatno poboljšala. Sudije nisu glavni protagonisti utakmica, a njihove greške pomno se prate. Nije važno da li imate FIFA znak, ako pogriješite – kažnjeni ste.

Tako je, recimo, Ognjen Valjić, sudija sa FIFA znakom, kažnjen na početku jesenjeg dijela sezone sa pet utakmica ne delegiranja…

U košarci, koliko znamo, nema kazni. Možete jednom odlukom pokopati trud i proliven znoj, a sudijama neće faliti dlaka s glave. Znamo za dvoentitetsko uređenje ili za tri saveza na nivou BiH. Ali…

Posljednja utakmica Slobode i Sparsa, odnosno komentar Damira Mulaomerovića, nagnao nas je na ovaj tekst. Ne da branimo Mulaomerovića ili Slobodu već da zamolimo nadležna tijela u KS BiH da dobro izanaliziraju utakmice u Ligi 12.

Kralj, Porobić i Komar sudili su Široki – Sloboda. Kralj, Porobić i Komar sudili su Sloboda i Spars. Utakmice su igrane u 7 dana. Idealna prilika, možda i na sudijskim seminarima, da se izanalizira kriterij.

Mi ćemo po objavljivanju utakmice Sloboda – Spars na oficijelnom youtube kanalu KS BiH našim čitaocima postaviti ovje utakmice. Neka gledaju svojim očima i neka donesu zaključke.

 

Leave a Reply