Ni nakon još jednog sastanka Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, ko zna kojeg poredu, nije poznato kada će početi i u kom formatu će se igrati Liga BiH za košarkaše. Još uvijek nije donesena odluka o epilogu prošle sezone koja je okončana tako što je Širokom dodijeljena titula nakon neodigranog final – foura, a Spars, Borac i Igokea su uložili žalbe KS BiH.

Sadašnja situacija u KS BiH je kulminacija višedecenijskih truhlih kompromisa. Pažljiviji analitičari dobro znaju kako su se ispod stola donosile odluke o izbacivanju, pa vraćanju klubova u elitni rang ili kako se trgovalo sa pozocijama u Ligi BiH između KS HB-a i pojedinih klubova.

Zbog svih problema, bez ikakve sumnje, Košarkaški savez BiH je zreo za rekonstrukciju, odnosno tijelo koje odlučuje o košarkaškim prilikama u BiH, a to je Upravni odbor.
U trenutnom Upravnom odboru sjedi devet članova i to po tri iz: Sistema A (RKS Sarajevo, Tuzla i Zenica, KS RS i KS HB. Da bi neka odluka bila validna potrebna su po dva glasa iz svake pomenute komponente.

A kada se trebaju donijeti odluke, poput posljednjih, na košarkaški teren izlaze politički igrači i zaštitnici vitalnih nacionalnih interesa. U takvoj konstalaciji snaga teško da se i najmanji problemi mogu prevazići, a kamoli verifikacija sezone u kojoj svaka od strana ima svoje mišljenje i dokaze.

Zbog toga je košarka u BiH devalvirana i to u trenucima kada imamo razloga za optimizam. Muška reprezentacija je ponovo na Evropskom prvenstvu, a ženska reprezentacija je bila peta i prvi put se plasirala u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

No, dok je nacionalni i politički interes iznad sportskog i košarkaškog, neminovno je da tonemo sve dublje.

Kao moguće rješenje pominje se formiranje Udruženja ligaša koje bi rukovodilo Ligom BiH. Međutim ako se i u tom udruženju klubovi budu dijeli po nacionalnim torovima vrlo brzo ćemo dospjeti u pat poziciju kakva je sadašnja.

Kada kažemo da je KS BiH zreo za reorganizaciju onda prvi korak koji se mora preduzeti je formiranje Košarkaškog saveza F BiH. Upravo je to kamen spoticanja za sve one koji košarku doživljavaju kao kraljicu igara, a ne kao sredstvo za zadovoljenje nacionalnih i političkih ciljeva. Poslije toga morali bi se urediti odnosu na relaciji KS FBiH i KS RS, odnosnu uskladiti sa evropskim principima. Svaki dalji kompromis prije ili kasnije će našu košarku vratiti u još veću kaljužu.

Čiji je Promo?

Ekipa Proma iz Donjeg Vakufa treću će se godinu takmičiti u Ligi BiH. No, kome oni pripadaju jer dolaze iz Srednjebosanskog kantona. Po trenutnom ustroju – nikom. Ne može ih zastupati RKS Zenica, RKS Tuzla ili RKS Sarajevo. U Sistemu A kojeg tvore pomenuti regionalni savezi nema predstavnika iz Brčkog, Bihaća, Mostara…

E. Skokić

1 COMMENT

  1. Hajde vise da se zapocne razgovarati o Federalnom savezu I ko je izbacio iz statuta tri Regionalna saveza Mostar, Travnik I Bihac I Distrikt Brcko

Leave a Reply