Maricu Gajić, zlatni izdanak naše košarke, na draftu je izabrala WNBA ekipa Washington Mystic. Uspjeh vrijedan pažnje i dubokog naklona.

Međutim, Maricina karijera u WNBA je još pod upitnikom, jer sjetite se kako su u muškoj konkurenciji draftovANI Edin Bavčić ili Nedžad Sinanović, koji nikada nisu zaigrali “preko bare”.

Marici svakako da od srca želimo da izbjegne takav scenarij, odnosno da već za mjesec dana zaigra u najjačoj ženskoj ligi na svijetu.

Njeno draftovanje izazvalo je pažnju domaćih medija. U ovom tekstu ćemo dobronamjerno ispraviti “krivi navod” napisan u reviji Slobodna Bosna. Tamo je napisano kako je Marica Gajić prva košarkašica iz BiH koja je draftovana.

Zarad prošlih, ali i budućnih generacija moramo se sjetiti Razije Mujanović, najbolje košarkašice Bosne i Hercegovine, vjerovatno i Evrope svih vremena.

Razija Mujanović je u vrijeme kada su društvene mreže bile mit, davne 1998. godine nosila dres Detroit Shocka. Znamo da dani ponosa i slave brzo prođu.

Evo malog podsjetinika na karijeru RAZIJE MUJANOVIĆ:

Klupska karijera

Razija je košarkašku karijeru započela u Jedinstvu iz Tuzle s kojom je postala i Europski klupski prvak 1989. godine. Nakon Tuzle, jedna od najboljih jugoslovenskih košarkašica se selila i igrala u raznim klubovima u Americi, Brazilu, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. U Americi je 1998. godine nastupila u ženskoj profesionalnoj ligi (WNBA) za ekipu Detroit Šok-a (Detroit Shock).
Statistika za 1998. godinu je Raziji u profesionalnoj ligi bila: 30 utakmica 0,26 blokova (12. mjesto u ligi), 154 skokova (20. mjesto u ligi), 0.520 postotak šuta (7. mjesto u ligi) i u igri je provela ukupno 695 minuta (4. u svom timu). Raziji je cjelokupna karijera trajala 26 godina.

Reprezentativna karijerarazija_mujanovic

Za reprezentaciju Jugoslavije prvi veliki nastup je bio na ljetnjim olimpijskim igrama održanim u Seulu 1988. godine kada je sa reprezentacijom osvojila srebrnu medalju. Zapažen uspjeh sa reprezentacijom Razija Mujanović je imala i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine kada je takođe osvojila srebrnu medalju. Zadnju utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrala u septembru 2007. Iste godine je proglašena za Sportsku ličnost Bosne i Hercegovine.

Legenda europske košarke četiri je puta proglašena najboljom košarkašicom na kontinentu, isto toliko puta je osvojila klupskih naslova prvaka Europe. Sa reprezentacijom bivše države bila je “srebrna” na Olimpijadi u Seulu i jednako sjajna na EP. S reprezentacijom BiH, u ratu, osvojila je zlato na Mediteranskim igrama.

Leave a Reply