Uoči snimanja emisije “U svom filmu”, koja će biti prikazana na Hrvatskoj televiziji u utorak, 11. januara, Boris Jelavić popričao je sa legendarnim hrvatskim košarkašem Tonijem Kukočem, članom košarkaške Kuće slavnih. Trostruki NBA prvak rekao je u razgovoru šta misli o aktualnom trenutku hrvatske košarkaške reprezentacije.

“Nije lagano pitanje. U zadnje vrijeme dosta govorim o tome da je naš najveći problem u tome što naši najbolji igrači ne mogu igrati za reprezentaciju, čak i kada dođu. Oni koji se odazovu pozivu maksimalno su istrošeni od brojnih obaveza u NBA ligi. Treba pronaći nekakvu formulu po kojoj najbolji igrači mogu igrati za svoje reprezentacije da bi se kvalifikovale na svjetska, evropska prvenstva i na Olimpijske igre. Dok se to ne dogodi, bit će i problema. Mi imamo kvalitetnih igrača, ali naših pet, šest najboljih igrača igraju u NBA ligi. To je naš najveći problem. Kad bi igrali u punom sastavu i imali neki kontinuitet, siguran sam da ne bi imali problema da se kvalifikujemo na velika takmičenja”, naglasio je Toni Kukoč, pa nastavio:

“Kako promijeniti trenutnu situaciju? Ponavljam, jako teško pitanje. Mi iz godine u godinu stvaramo kvalitetne igrače, koji igraju vrlo važne uloge u svojim ekipama u NBA ligi, ali ih ne možemo sastaviti i pronaći neki kontinuitet rada kada je reprezentacija u pitanju. Poznato je da reprezentacije koje imaju uspjeha na velikim takmičenjima i na Olimpijskim igrama imaju određeni deo pravih priprema. Ranije se radilo tri, četiri mjeseca, sada je to teško očekivati, ali treba naći mesec dana prije prvenstva da bi se nešto značajno napravilo. Ne mogu se ljudi okupiti tri dana prije turnira. To je možda bilo moguće ranije, kada si imao tri, četiri ili pet igrača koji su igrali za istu ekipu, pa su se dobro poznavali i znali kako i šta da rade zajedno, a sad su to igrači koji igraju sasvim druge šeme u različitim ekipama i od njih je nemoguće očekivati da se poklope i slože za dva, tri dana”.

Na pitanje da li prati ABA ligu, ili se slaže sa Dinom Rađom, koji je naglasio da ne prati regionalno tamičenje, jer mladi igrači iz regiona ne dobijaju željenu šansu, nego je postala takmičenje stranaca, Kukoč je naglasio:

“Pratim koliko mogu. Nisam vidio ni pročitao šta je rekao Dino, ali smatram da su ABA liga i jaka konkurencija neophodni hrvatskim klubovima, igračima i reprezentaciji. Samim tim regionalno takmičenje je korisno, jer imaju priliku da stiču značajno iskustvo, da potencijal pretoče u kvalitet. Na kraju krajeva, svi hrvatski igrači koji su u NBA ligi su igrali u ABA ligi. Bilo bi naravno mnogo bolje da hrvatski klubovi imaju više sredstava, da mogu da budu konkurentiniji najboljim timovima u regionu”, zaključio je Toni Kukoč.

SK/HRT

Leave a Reply