Priča o ‘lošim momcima’ iz Detroita jedna je od najzanimljivijih i najneobičnijih košarkaških priča iz NBA. Bili su jedan od najgrubljih i najomraženijih timova, mediji su ih prozvali ‘razularenom ruljom’, a u Motor city su donijeli dve titule prvaka, 1989. i 1990., u eri Jordanovih Bullsa i Magicovih Lakersa. Bili su jedan od rijetkih timova u NBA koji se ne može opisati kroz samu statistiku, već je trebalo poznavati način njihove igre. A on je bio specifičan i prljav.

Dušu ovog tima ‘bad boysa činili su Isiah Thomas, Dennis Rodman, Viinie Johnson, John Saly, Rick Mahorn, Bill Laimbeer, uz jedinog normalnog u ekipi luđaka – Joe Dumarsa. Tokom 80-ih prošlog vijeka ovaj tim je sklopio ispostavilo se dobrim odabirom menadžer Jack McClosky. Bivši poručnik iz II. svetskog rata koji je 1979. dobio posao generalnog menadžera Pistonsa, zbog svojih čestih razmjena dobio je nadimak Trader Jack:

“Mnoge ekipe zapnu u sredini. Ako ne obaviš neke jako dobre razmjene, ostat ćeš u sredini jako dugo.”, piše  ostataksveta.com

Isiah Thomas: Borbenost i perfekcionizam

Thomas u Pistonse stiže 1981., kao drugi pick na draftu, i tokom godina staža postaje jedan od najboljih igrača svih vremena u NBA.  Kada se pridružio Pistonsima bila je to ekipa na dnu, sa maksimalnih 21 pobedom u prethodnoj sezoni. Kao što je borbeni Thomas bio personifikacija Pistonsa iz 80-ih, tako je i ta radnička momčad Pistonsa bila savršen odraz Detroita 80-ih. Sjajni play nevjerovatnog driblinga kojim je protvnike bacao na zemlju, imao je nevjerovatan takmičarski duh i perfekcionizam koji ga je tjerao da uvek bude bolji. Koliko je bio spreman na sve dokazuje i situacija kada je igrao finale protiv Lakersa (Pistonsi izgubili u seriji 3-4) povređen, i čak takav – oslanjajući se bukvalno na jednu nogu – ubacio je 40 poena. Bio je spreman na sve, samo da pobjedu, na podlosti, grubosti, žrtvovanje za tim, samo da se pobjedi. Kažu da Thomas nije bio dio originalnog Dream Teama u Barceloni 1992. Zbog ovakvog pristupa i sukoba koji je on izazvao sa tadašnjim brojem 1, Michaelom Jordanom. Podršku dobio u Magicu Johnsonu jer je Magic, nakon što je zaražen virusom HIV-a, saznao da je Isiah širio glasine kako je Johnson homoseksualac, piše, ostataksveta.com.

Joe Dumars: Glas razuma

Pistonsi su u svojim redovima imali i “glas razuma“ ili u vidu Joa Dumarsa koji je držao ekipu pod kontrolom. Sjajni combo back bio je igrač za kojeg je i sam Jordan priznao da je igrao najboju odbranu na njemu. Zajedno sa Thomasom osmislio je novu igračku strategiju koja se zasnovala na čvrstoj odbrani, gruboj igri, i koja je donela rezultate. Dumars je poput Pippena došao iz siromaštva, ali je požrtvovanim radom i mirnoću, govorio na terenu.  Uz odbranu, bio je odličan šuter.

Vinnie Johnson: Microwave

Krilo Vinie Johnson prozvan je od Danny Aignea mikrotalas zbog svoje sposobnosti da u kratkom vremenskom roku obavi posao i zatrpa koš protivnika. Za njega je specifičan bio pravolinijski izbačaj sa poludistance. Svojim šutem za pobedu 92:90 0.7 sekundi do kraja doneo je drugu titulu Detroitu.

Dennis Rodman: Kralj defanzive

Detroit Pistonsi izabrali su Dennisa Rodmana u drugom krugu drafta 1986. i Rodman je svoje prve profesionalne godine proveo pod mentorstvom Chucka Dalyja. Odličnom igrom u odbrani uspeo je da uđe u najbolju defanzivnu petorku lige i pre nego što je zaigrao u prvih pet sopstvenog tima, a kasnije je poneo i titulu najboljeg defanzivca cele NBA lige. Nakon osvajanja prve titule, i odlaska Mahorna, dobija više priliku za igru.Kada mu se Mark Aguirre požalio zbog minutaže, Daly mu je pokazao na Dennisa Rodmana koji je upravo trenirao i rekao mu: “Nisam ja tvoj problem. Tvoj problem je on. Ako budeš skakao i igrao obranu kao on – igrat ćeš više.” Statistički najbolju sezonu u dresu Pistonsa imao je 1991./92. kada je uz 18,7 skokova imao i 9,8 poena i 2,3 asistencije.U vreme dok je igrao za Pistonse za Rodmana se nije vezivalo ekscentrično ponašanje i styling, to je sve došlo kasnije. Nije se pojavio na 25-godišnjicu obilježavanja od osvajanja poslednje titule ali se javio iz Buenos Airesa gde se u vjenčanici šetao jednom od plaža.

Bill Laimbeer: Prljavi provokator

Košarkaš po kojem je nazvana videoigra za Nintendo: Bill Laimbeer’s Combat Basketball, bio je najprljaviji i najgrublji član ‘loših momaka’, potiče iz milionerske porodice. Jedini koji su ga voleli bili su navijači Pistonsa, a od njega su zazirali i saigrači i davali su svoj maksimum kako ne bi bili na meti njegovih opakih pogleda. “Prljavi“ Bill je u NBA stigao preko Evrope, a svojim fanatizmom je postao najbolji skakač tima, četvorostruki All-Star igrač i prvak u provokacijama. Imao je dobar šut za distance, pa i za tri poena. Ostaje priča kako je NBA legend Mosesa Malona povukao za zaštitne naočare i pustio ih. Redovno je udarao Michaela Jordana, Magica, Kareema, Larry Birda, McHalea, Parisha i sve najbolje igrače protivničkih ekipa.Dobio je batine od Barkleya i Parisha, pretili su mu ubistvom van terena. Zbog loše reputacije dan danas ne može da nađe angažman u NBA, piše ostataksveta.com.

Rick Mahorn: Štit za saigrače

Mahorn je bio igrač iza kojeg se ostatak ekipe krio kada pretjeraju u grubosti. Bill je započinjao kavgu, a tuču je uglavnom završavao Rick Mahorn. Mahorn i Jeff Ruland su noseći dres Washington toliko tukli u reketu da su dobili nadimke MekPrljavi i MekPodli. Nakon osvajanja prve titule Mahorn je morao biti poslat na ekspanzijski draft za Minnesotu iako se geenralni menadžer McClosky svim silama borio protiv toga.

Chuck Daly: Tvorac šampiona

Daly, trener koji je vodio jedini pravi Dream tim 1992 godine u Barceloni, od Pistonsa je napravio šampione. Prije njega, Pistonsi nisu imali ni dve vezane sezone u kojima su upisali više pobeda od poraza. Bio je čovjek čiji karakter van terena niste mogli povezati sa načinom na koji su Pistonsi igrali. Sama činjenica da ga je Jordan poštovao bez obzira neprijateljstvo koje je vladalo između Bullsa i Pistonsa govori puno o njemu. Kada je preminuo svi NBA treneri su nosili značku sa njegovim inicijalima.

Tekst: ostataksveta.com

Leave a Reply