Tuzlanska Sloboda Dita 1994. godine u Sarajevu je osvojila prvu titulu prvaka nezavisne Bosne i Hercegovine. Zasigurno se roman može napisati o tome kako su Tuzlaci došli do glavnog grada iz kojeg su se nakon utakmica sa Zenicom i Ćeskopromeksom vratili kao prvaci BiH.

Završnica je odigrana u maloj dvorani Skenderije od 6. do 8 maja 1994. godine. Sloboda je u susretu odluke bila bolja od Zenice Metalno 72:60.

Titulu prvaka BiH u Tuzlu su donijeli: Senad Muminović, Ekrem Čolo, Drago Zec, Damir Osmanović, Ekrem Jusić, Azur Korlatović, Azur Sakić, Adin Adinović, Muris Agić, Adnan Mešković i Edin Husarić: U stručnom štabu bili su Željan Pilavdžić, Ozren Selesković, Dušan Pavlović, Elvir Bijedić, Meho Alić Partić.

U istoj konkurenciji Sloboda Dita je 1994. godine osvojila i prvi Kup BiH, odnosno duplu krunu. Finale se igralo u Mejdanu u nezaboravnoj atmosferi.

U Kupu evropskih prvaka 1994. godine Sloboda Dita predstavljala je Bosnu i Hercegovinu. Za protivnika je imala višestrukog prvaka Evrope ekipu Splita CO, a u dva odigrana susreta na Gripama Tuzlaci su poraženi od favorizovanih splitskih Žutih.

N.S.

 

PODIJELI

Komentariši