Italijanski košarkaški trener Ettore Messina ušao je u istoriju NBA lige kao prvi Evropljanin koji je imao ulogu glavnog trenera.

On je u noći između srijede i četvrtka predvodio San Antonio Sparse do pobjede nad Indijanom (106:100), pošto Greg Popovič zbog zdravstvenih problema nije mogao da vodi ekipu. Priznati stručnjak je pomoćnik Popoviču postao ove godine, a na pravom putu je da ostavi trag i u najjačoj košarkaškoj ligi. Najzaslužniji za njegov uspješan debi bio je Emanuel Đinobili, koji je sa 28 poena učestvovao u 10. pobjedi San Antonija (ima i četiri poraza). Interesantno je da je Manu poslije 13 godina ponovo igrao pod komandom nekadašnjeg trenera iz italijanskog Kindera.

“Rekao sam Manu: ‘Dugujem ti još jednu pobjedu u mojoj karijeri’. On je nevjerovatan. Bio je svuda, ne samo košarkaški mudar, već je njegova želja bila zarazna”, istakao je Messina, trofejni trener, koji je karijeru počeo 1989. godine u Virtusu iz Bolonje.

Kavi Leonard je trijumfu doprinio sa 21 poenom i 13 skokova, a Toni Parker sa 21 poenom. Na drugoj strani najefikasniji bio je Rodni Staki sa 22 koša.

Leave a Reply