Na današnji dan, 26. januara, 2020. godine u tragičnoj helikopterskoj nesreći u Kaliforniji poginuo je jedan od najboljih košarkaša u historiji, četvrti najbolji strijelac NBA lige i njezin peterostruki osvajač, Kobe Bryant.

Bryant je poginuo u padu helikoptera kod grada Calabasas u Kaliforniji, a uz njega u helikopteru je izgubilo život još osam osoba.

Helikopter je putnike trebao prevesti prema akademiji Mamba, a poletio je iako je bila gusta magla.

U helikopetu su uz Brayanta bili njeova kći Gianna, bejzbolski trener John Altobelli sa suuprugom Keri i kćerkom Alyssom, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester s majkom Sarah i pilot Ara Zobayan.

Detalji nesreće te smrtonosnih povreda toliko su užasni da ih američki mediji nisu htjeli ni objavljivati iz poštovanja prema žrtvama. Inače, fotografije s mjesta nesreće dijelili su policajci koji su tamo prvi došli, ali su žestoko kažnjeni. Novi poznat detalj je da su kod Kobejeve kćeri Gianne pronašli dres s brojem 2 na kojem je pisalo “Mamba”.

Od legendarnog Kobeja oprostio se čitav svijet, a povjerenik NBA lige odmah je donio odlluku da se priznanje za najkoristijeg igrača All-Star utakmice zove po Kobeju Bryantu.

Tijekom 20-godišnje karijere je bio član samo LA Lakersa, odigrao je 1346 utakmica, postigao 33.643 koševa, i osvojio pet NBa naslova. Osamnaest puta je igrao na All-Star utakmici, 2008. godine je bio najkorisniji igrač lige, a s reprezentacijom SAD-a osvojio je dva zlata na Olimpijskim igrama.

R.BH.

Leave a Reply