Nihad Selimović za BHbasket: Bili smo fenomenalni u finalu, u Sarajevu vlada euforija

Nihad Selimović, predsjednik Spars Realway nakon osvajanja Kupa “Mirza Delibašić” govorio je za portal BHbasket.

Koliko vam znači osvajanje trofeja Kinđetovog kupa?

Znači nam mnogo, došao je nakon 15 godina mukotrpnog rada. Išli smo stepenicu po stepenicu i ovo je nagrada za sav dosadašnji rad svih ljudi u klubu. Ističem da je trofej osvojen okosnicom igrača koji su ponikli u klubu. Naš klub je najmlađi u domaćem prvenstvu i ABA 2 ligi.

Nakon dugo godina trofej u muškoj košarci stigao je u Sarajevo?

Poslije deset godina trofej je stigao u Sarajevo. Posebno što Kup nosi ime najboljeg sportiste svih vremena Mirze Delibašića, pehar ima posebnu težinu. Obzirom da znamo da je Kinđe pronio ime Sarajeva i Bosne i Hercegovine po svijetu.

Većinom ste sastavljeni od igrača iz svog pogona za razliku od Igokee u kojoj igra nekoliko bivših euroligaških igrača, da li ste očekivali ovakvu igru vaših košarkaša?

Sigurno da je jedan igrač Igokee skuplji od cijele ekipe Sparsa. Znao sam da ćemo dati zadnji atom snage. Međutim zaista nisam očekivao ovakvu partiju naših košarkaša, koji su odigrali fenomenalno. Teško je bilo koga izdvojiti, čitav je igrao sjajno.

Sjajna atmosfera bila je u dvorani, i to je potvrda povratka košarke u Sarajevo u režiji Spars Realway?

Publika nas je bodrila od prve do zadnje minute, atmosfera je bila košarkaška u svakom smislu. I u ranijim susretima kao i prošle sezone dvorana je bila dobro ispunjena, tako da smo i u tom segmentu najvažnijem, dolaskom publike na naše utakmice načinili uspjeh.

Koliko će osvajanje kupa imati uticaj na djecu da se priključe školi košarke, i da jednog dana osvajaju trofeje poput Vrabca, Buze, Zahiragića, Kamenjaša…?

Euforija vlada u Sarajevu nakon osvajanja Kinđetovog kupa, i kako imam informacije sa terena dječaci se upisuju u našu školu košarke. Što još jednom potvrđuje koliko znači ovaj trofej kao podstrek za bavljenje djece košarkom. Moram napomenuti mi imamo 1.500 polaznika, najviše u regionu.

Dolaskom trenera Nedima Džemića, Spars igra kao preporođen, da li je mladi trener budućnost bh. košarke i nasljednik poznatih bh. stručnjaka poput rahmetli Sabita Hadžića i drugih?

Poznajem Džemića 20 godina, i za mene uopšte nije iznenađenje.To je čovjek koji provodi 24 sata u dvorani i koji posjeduje izuzetno znanje. Sigurno da je budućnost bh. košarke u trenerskom  poslu.

Naredni ciljevi Spars Realway?

Nakon osvajanja kupa fokus nam je na ABA 2 ligu gdje nam je cilj izboriti opstanak i naravno prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Prije dva mjeseca potpisali ste spajanje sa Realway?

Mnogi su bili skeptični po tom pitanju, međutim to je jedan preozbiljan projekat koji već sada daje rezultate. Projekat koji će dati doprinos kako klubu tako i bh. košarci.

Da li ste imali podršku od strane vlasti?

Moram posebno istaknuti Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministra Mirvada Kurića koji nam je uvijek bio na raspolaganju i pomagao klub.

Vratili ste trofej u Sarajevo nakon 10 godina, koji se zove po Mirzi Delibašiću, da li vas je do sada grad prepoznao?

Do sada nismo ni pfeninga dobili od grada Sarajeva niti od jedne opštine. Nadam se da će nakon povratka trofeja u Sarajevo to se promjeniti, i da će grad stati iza projekta koji je značajan kako za Sarajevo tako i za državu.

N.S.

Leave a Reply