Nikolina Džebo, košarkaška reprezentativka BiH, iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri. Sjajna vlasenička košarkašica postala je prvakinja regionalne WABA lige s ekipom Budućnosti, a sa “zmajicama” se nalazi na pragu plasmana na Evropsko prvenstvo.

Bord WABA lige je na osnovu nastale situacije u vezi s virusom korona u regionu donio odluku da se konačni plasman ekipa određuje plasmanom poslije završenog regularnog ligaškog dijela takmičenja, a u tom trenutku lider na tabeli je bila Budućnost Bamex, koja je proglašena za šampiona. Najveće zasluge što je pehar stigao u Podgoricu pripadaju reprezentativki BiH, koja je bila statistički najkorisnija igračica svog tima. Bila je prvi strijelac ekipe s prosjekom od 14,5 poena, a imala je skoro pet skokova po susretu.

“Iako postoji mala doza žala što nismo na fajnal foru potvrdili da smo najbolji, ipak nema mjesta nezadovoljstvu. Mislim da smo vrijedno radili tokom cijele sezone, imali pozitivnu atmosferu i veliku energiju, što je na kraju i rezultiralo osvajanjem titule”, kaže dvadesetpetogodišnja Džebo.

Nikolina je već više od dvije i po godine stanovnik Podgorice i u tom periodu je stekla status jedne od najboljih igračica. I prošle sezone je takođe bila sjajna, imala je prosjek od 13,6 poena po meču, a tada je njena ekipa u finalu košem razlike poražena od ekipe Beroe.

“U Budućnosti mi je stvarno odlično bilo, sve vrijeme, jako lijep grad, ljudi, uprava kluba, igračice, tako da nije bilo teško da se uklopim. Zadovoljna sam svojim igrama u ovoj sezoni, budući da sam bila jedan od lidera tima. Ne mogu zanemariti ni proteklu sezonu, gdje smo u finalu izgubili jedan razlike od bugarske ekipe Beroe, ali može se reći da su posljednje dvije sezone u dresu Budućnosti i te kako bile dobre”, ističe inače košarkašica koja je u međuvremenu stigla i da stekne diplomu na Fakultetu zdravstvenih studija, odsjek laboratorijske tehnologije, na Univerzitetu u Sarajevu.

Jedva čeka nastavak kvalifikacija za Eurobasket 2021, u kojima BiH drži sve u svojim rukama. “Zmajice” su na čelu grupe nakon pobjeda nad Rusijom i Švajcarskom.

“Šanse za odlazak na EP su i te kako velike. Mislim da je pravo vrijeme za odlazak, jer smatram da imamo jako dobru ekipu, mladu, s nekoliko iskusnih igračica. Dobra energija i atmosfera je ono što krasi našu reprezentaciju i vjerujem da svi željno iščekujemo kvalifikacije u novembru i februaru”, zaključila je Nikolina Džebo.

Bivša košarkašica Plej ofa i Željezničara, koja je košarku počela trenirati u rodnoj Vlasenici, trenutno se nalazi u Sarajevu s porodicom i prijateljima.

“U posljednji čas sam uspjela da se vratim iz Podgorice prije zatvaranja granica i mogu reći da mi je odmor usljed ovog virusa i te kako prijao. Trenirala sam u kućnim uslovima, koliko je bilo moguće, samo da se održi određeni nivo forme. Što se tiče planova za narednu sezonu, još se ništa ne zna. Na meni je da vrijedno treniram i iskoristim ovaj period za rad na sebi”, naglasila je naša sagovornica.

Nezavisne novine

Leave a Reply