Na jučerašnkoj sjednici Upravnog odbora KS BiH definisan je precizno i sistem takmičenja domaćeg šampionata za narednu sezonu. Učestvovat će 12 klubova, iz elitnog ranga ispali su Gradina, Bosna Royal i Student, a među premijerligaše ulaze Promo Donji Vakuf, Čapljina i Leotar.

Novitet je da se Igokea vraća u Prvenstvo BiH te da će igrati od samog početka natjecanja.

“Ljudi iz Igokee izrazili su spremnost da od samog početka ponovo budu učesnici domaće lige. Vjerovatno je i njima jasno da se nikome ne isplati situacija iz ove sezone, kada su igrali samo ABA ligu. Oni će prethodno platiti i novčanu kaznu za neučestvovanje u Prvenstvu, s čim su se također složili. Visina kazne naknadno će biti određena”, ističe Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH.

Ovo je, inače, nezabilježen slučaj u Evropi da jedna ekipa jednu sezonu napusti takmičenje, a da se u narednoj vrati opet na isto. Kompromisi su ranijih godina umnogome koštali košarku u BiH, a Udruženja građana KK Igokea iz Laktaša je svoju poziciju izdigla do te mjere da je bila iznad KS BiH. Bez obzira kako se klub zvao, odakle dolazio i čiji bio, niko više nikada ne smije biti iznad KS BiH.

U slučaju KK Gradine, koja se časno i pošetno borila do kraja regularnog dijela prvenstva BiH, a koja nije igrala utakmice Lige za opstanak, trebalo bi ispraviti nepravdu, odnosno izbrisati klauzulu da se u periodu od tri godine ne mogu vratiti u Ligu BiH. Ako je mogla Igokea, zašto ne bi mogla Gradina? Gradina je poštovala odluke KS BiH, ali zbog igranja u Mejdanu dospjela je u finansijski minus. No, odigrala je regularni dio prvenstva do kraja.

V.B.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here