Pandemija koronavirusa na površinu je izbacila i najbolje i najgore ljudske osobine. U SAD već imaju „pobjednika” u ovoj drugoj kategoriji, vlasnika Hjuston Rokitsa Tilmana Fertitu.

Biznismen iz Teksasa je odlučio da otpusti čak 40.000 ljudi iz svoje kompanije „Landry’s”, koja ima preko 600 restorana, hotela, kazina i objekata za zabavu u 36 američkih država. Bogataš po „Forbsovoj” listi „težak” 4,6 milijardi dolara u izjavi za „Bloomberg” je potvrdio da je povukao taj potez.

– Želim svakog od njih ponovo da zaposlim, ovo je vrlo teško za radnike i njihove porodice, ali moramo preživjeti ili firme više neće biti – rekao je Fertita.

Čovjek koji je prije dvije i po godine pobijedio u konkurenciji slavne pjevačice Bijons Nouls i kupio „rakete” za 2,2 milijarde dolara napravio je prethodnih dana više gafova oko koronavirusa.

Prvo je govorio da bolest COVID-19 nikoga neće ubiti ako već nema neko oboljenje, pa onda prilično surovo poručio da zbog smanjenja prometa u njegovoj kompaniji neće trpjeti kvalitet proizvoda, već da će ispaštati radnici, jer su mu prihodi od prodaje u restoranima pali s 12 na 11 miliona dolara sedmično.

Zatim je ukinuo beneficije i plaćene godišnje odmore radnicima restorana, kojima je pao promet nakon što su ograničeni samo na dostavu, da bi se nekoliko dana kasnije predomislio nakon žestokih kritika javnosti.

Zbog toga je tražio da se ugostiteljima omogući djelimično otvaranje restorana, sa smanjenjem kapaciteta, ali mu to nije omogućeno. Zato je povukao radikalan potez, jer mu restorani sad donose samo oko pet odsto standardnog prihoda.

I navijači Rokitsa ga optužuju da je stipsa, jer prošlog ljeta nije odobrio nove ugovore najvažnijim šrafovima odbrane, Trevoru Arizi i Luku Mba a Muteu, da ne bi plaćao porez na luksuz zbog probijanja seleri kepa.

Umalo je otpustio generalnog menadžera Derila Morija zato što je na Tviteru objavio poruku podrške Hong Kongu, čime je izazvao ljutnju Kine, a bio je najglasniji oponent odluci NBA lige da prekine takmičenje zbog koronavirusa.

Tražio je da pauza traje maksimalno tri-četiri sedmice, jer nema očekivanih prihoda od prodaje ulaznica, TV prava, jela i pića u dvorani..

vijesti.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here