Stručnjaci koje svakodnevno slušamo u informativnim emisijama tvrde da ništa više u svijetu neće biti isto nakon što prođe koronavirus – odnosno COVID – 19. Hoćemo li biti bolji ljudi, hoćemo li paziti na gladnu djecu i stare, hoćemo li imati dovoljno empatije za bolesne…?

Piše: Edin Skokić, glavni i odgovorni urednik portala BHbasket

Vidjet ćemo kada prođe COVID – 19.

Nakon što savladamo virus koji hara cijelim svijetom, Bosni i Hercegovini valja dalje, pa tako i bh. košarci koju čeka Košarka – 20.

Sezona sa 14 ekipa u muškoj konkurenciji i, vjerovatno, 12 u ženskoj konkurenciji. Po ekipama u muškoj konkurenciji čeka nas jedno od najzanimljivijih prvenstava jer su se elitni rang vratili Borac i Bosna. Još da je i Čelik, imali bi puni sastav ekipa koje su osvajale titulu prvaka BiH.

Pred Upravnim odborom KS BiH je puno izazova. Sezona koja je prekinuta nije obilježena velikim aferama, ali je više nego jasno da mnoge stvari u našoj košarci ne štimaju. Sjetite se prekida prvenstva i podbacivanja lopte u Laktašima. Šta je starije – koka ili jaje? Čija je odluka „jača“ – generalnog sekretara Amera Čolana ili komesara takmičenja Siniše Jakovljevića.

Upravo se te stvari u ovoj pauzi moraju definisati. Ko je na vrhu piramide, kakva je hijerarhija… Ko poštuje odluke i propise KS BiH, a ko ne i zašto oni koji ih eventualno ne poštuju ne bivaju sankcionisani.

Zar je samo ŽKK RMU Banovići prekršilo kodekse ponašanja u prekinutoj sezoni? Kažnjeni su sa 1.000 KM zbog facebook statusa. A kakvih smo se statusa na društvenim mrežama nagledali. Konačno se u zakonske okvire trebaju uvrstiti i klupske i igračke objave na društvenim mrežama. Tek onda se neki klub ili igrač može kazniti, a sve do tada kažnjavaje, poput ovog za RMU Banovići, može se okarakterizirati kao hir komesara Siniše Jakovljevića.

No, Jakovljević će do jeseni biti bivši, a naslijedit će ga kako čujem Nadir Koredžija iz Zenice. Upravo on treba inicirati i tražiti očitovanje Upravnog odbora KS BiH o gore pomenutim stvarima.

Nisu facebook statusi glavni „neprijatelji“ bh. košarke. Naš elitni rang napokon mora imati generalnog sponzora. Ukoliko bi imali generalnog sponzora koji bi „pokrio“ troškove kotizacije i putovanja, svi bi se „otimali“ za bh. elitu, a KS BiH bi imao puno više razloga da kao Aba liga žestoko kažnjava prijestupnike.

Sve do tada bh.elita će za neke biti nužno zlo i poigravat će se s njim kao s dječijim igračkama.

Pored generalnog sponzora, naša košarka mora ući u proces reforme. Regionalni košarkaški savezi i KS HB moraju formirati KS Federacije BiH, koji će uz KS RS, formirati KS BiH. To je neminovnost i zakonska obaveza.

Jasno se mora definisati i uloga svih u omladinskim kategorijama. Od Stručnih savjeta do trenera. Ne može biti netrpeljivosti i iskopanih sjekira zbog ličnih animoziteta. Ko god ima lični animozitet i nacionalnoj reprezentaciji bez ikakvog razmišljanja mora biti razriješen dužnosti.

Ima još puno toga, ali pred nama je dugo ljeto… Pisat ću o tome. No, moja intimna želja je da se Kup Mirze Delibašić igra na teritoriji cijele BiH i da je obavezan za učesnike Lige BiH, A1, Lige RS i Lige HB. Obavezan! Naravno i za to takmičenje se moraju obezbijediti pogodnosti za klubove učesnike, ali ako želimo imati najmasovnije takmičenje koje nosi ime Mirze Delibašića onda se ovakve mjere, jednostavno, moraju usvojiti.

Pred KS BiH je rješavanje „virusa“ – KOŠARKA – 20.

Odgovori