Peta četvrtina: Hrvatska je pobjednik Aba lige

Regionalno takmičenje u oba razreda jučer je i zvanično zaključeno. Odluka je došla nakon sastanka Eurolige i odluke da u ULEB-ovom takmičenju nema prvaka i da u narednoj sezoni ostaje sve po starom.

Odluka Eurolige je obesmislila dalje igranje u Aba ligi. Nekada na početku regionalnog takmičenja igralo se za prestiž, dvorane su bile pune, a naši prostori su imali zagarantovana tri mjesta u Euroligi.

Dvije decenije kasnije Aba liga je spala na pozivnicu a prednost, recimo, imamo tamo neki Zenit u odnosu na Partizan. Smiješno da smiješnije ne može biti.

Zbog toga, iz moje perspektive gledano, klubovi sa ovih prostora se trebaju okrenuti FIBA-i. S ULEB-om stvari nikad nisu čiste. Već dogodine Aba liga može ostati bez pozivnice. I?

Hoće li se ugasiti takmičenje? Ne bi trebalo, ali isto tako klubovi moraju izaći iz ULEB-ove zamke. Ako hoće Zenit i te novčano moćnije klubove – neka ih uzmu. Kad-tad, ne morate mi vjerovati na riječ, FIBA će dobiti ovu bitku.

No, vratimo se na Aba ligu. Nije tačno da nema pobjednika. Pobjednici su klubovi iz Hrvatske.

Zadar koji se spasio ispadanja i Split koji je (ne) zasluženo ušao u elitu. Svi mi koji smo gledali utakmice znamo kakve su sezone imali Zadar i Split. Ništa bolja, da se razumijemo, nije bila ni Cibona. Do pred kraj bila je glavni kandidat za baraž.

S jednog kluba – Cibone, Hrvatska je došla do tri kluba. Zadar je ostao – ne zasluženo, Split je ušao – ne zasluženo. Gledajući iz ove perspektive našem Širokom je malo nedostajalo da se vrati u elitu. Jedna pobjeda!

Kada vratim utakmice Splita sa Širokim, Slobodom i Spars Realweyom potpuno sam ubijeđen da naši klubovi apsolutno ništa po kvaliteti i organizaciji ne zaostaju za novim Aba ligašem.

No, odavno naše klubove niko ništa ne pita. Slučaj Aba lige 2. Crnogorci hoće tri kluba, a taj treći je nedavno postao njihov prvoligaš. Ko te pita, rekao bih, para vrti gdje burgija neće.

I tako dalje i tako redom. Mnogo nelogičnosti i simptomatičnih odluka. Od ULEB-a do Aba lige. Ipak, kada sumiramo sve pobjednik je hrvatska košarka. Od potencijalne opasnosti da ostane bez ijednog predstavnika u Aba ligi do tri. Aferim!

Edin Skokić

Odgovori