Nebrojeno puta smo upozoravali kako nije prirodno da košarkaši i treneri budu kažnjeni (novčano), a da sudije prolaze bez ikakvih sankcija.

Piše: Edin Skokić, glavni urednik portala BHbasket

Novčane kazne za košarkaše i trenere se odnose na tehničke greške. Ranijih godina imali smo slučajeve “epidemije” tehničkih grešaka, trenera koji su bili na odstrelu sudijskih pištaljki, a nikada, bar koliko se sjećam, sudije nisu odgovarale za materijalne greške, na greške koje su utjecale na krajnji ishod utakmice i šta sve ne.

Razgovarao sam s nekoliko provjerenih sudija, internacionalnih, koji su apriori bili za uvođenje kontrole suđenja jer bez kontrole pojedini arbitri mogu, maltene, raditi šta im se prohtije.

Na žalost kontrole nema ni u novoj sezoni Lige BiH, ali ima grešaka – sudijskih.

Greške – sudijske – plaćaju klubovi. Rijetko kada se dogodi da treneri svojim ponašanjem prouzrokuju tehničku grešku. Uglavnom su prigovori posljedica loših, pa i tendencioznih sudijskih odluka i tome se mora stati u kraj.

Tehnička greška košta klub 200 KM, ponovljena 400 KM, pa opet 200 KM, pa 400 KM. I tako u krug. Šta je sa sudijama? Da li zbog greške bivaju suspendovani.

Miroslav Ćiro Blažević bi rekao:

“Sine, idi u A2 ligu i uči se, nemoj u Premijer ligi BiH”.

I doista do kada će se tolerisati loše suđenje? Zbog čega ne sude najbolji i zbog čega se delegiraju sudije početnici za utakmice elitnog ranga ako se zna da nisu dorasli tom takmičenju.

U BiH je sve po nacionalnom ključu. Pazite sada. KS RS ima 18 sudija na A listi, isto toliko i KS HB, a tri Saveza (Sarajevo, Zenica i Tuzla) 3×6 = 18.

Pa to nema nigdje u svijetu.

Sudije moraju znati kako je na terenu 15 aktivnih aktera i još 15-ak pasivnih, koji su živi ljudi i koji nekada moraju progovoriti, pogledati, mahnuti rukom… Petnaest aktivnih aktera odnosi se na 2×5 igrača, trojicu sudija i dva trenera. Pasivni su na klupi. Pa ne mogu svi oni biti “drvene Marije” dok sudije griješe.

Na koncu, trenerima i igračima se može dugovati, ali sudijama ne. Plata nema u Bosna Royalu, Čeliku, Zrinjskom…, ali ti klubovi moraju za svaku domaću utakmicu izdvojiti minimum 1.000 KM za službena lica.

Zbog toga ne možete biti laki na obaraču. Ne možete tek tako kažnjavati trenere, a dobro znajte da među njima ima i onih koji se žrtvuju za klub tako što voze igrače na utakmicu.

Ima i trenera koji afirmativno pričaju o Ligi BiH, o utakmicama, publici… Na koncu ne sjećam se slučaja kada je neko od trenera prije utakmice, a i poslije, govorio o suđenju.

Ako želimo naprijed, a valjda želimo, ugledajmo se na organizovanije lige. Pitajte kolege koje su na listama FIBA i ABA lige kroz kakvo sito i rešeto prolaze. Kako se analiziraju utakmice i šta sve, recimo, prati Srđan Dožai.

Ko nije dorastao za najviši rang, neka ide u niži. Jednostavno. A neka sude najbolje sudije zarad regularnosti prvenstva.

Dijeliti tehničke za prigovor koji je posljedica sudijske greške je degutantno. Vrijeme je da neko ozbiljno porazgovara sa sudijama ako se želi regularno prvenstvo.

E.Sk

Leave a Reply