Da je živ danas bi Mirza Delibašić imao 65 godina. Datum rođenja legendarnog Kinđeta jedan je od najvažnijih u historiji Bosne i Hercegovine. O Mirzinim igrama sve se zna isto kao i njegovoj dobroti, bio je genijalac i na terenu i što je još teže i važnije u životu.

Zašto se o Mirzi Delibašić ne uči u školama ili na fakultetima? Njegova genijalnost ispod koševa i dobrota  može smetati i ugrožavati samo one koji misle da sve počinje od njih. Koliko bi samo naša djeca bila bogata da uče o Mirzi,  ovako s obzirom kakvo nam je školstvo, gdje nema lekcije u udžbenicima o najboljem svih vremena ostaju  hendikepirana u svom razvoju.

Nekada je bila obavezna lektira “Ježeva kućica”, “Magareće godine”, “Vezeni most”…šta je Mirza trebao ispuniti po našem obrazovanom sistemu pa da bude obavezan u učionicama, makar u obliku recitacija ili pismenih radova? Koju još titulu je trebao osvojiti, koju nam je još košarkašku majstoriju trebao podariti, ili koliko je dobrote trebao dati Bosni i Hercegovini da njena djeca danas u školama uče o Mirzi za ocjenu ali i za život?

Iza Mirze Delibašića je toliko genijalnih partija  na terenu i u svakodnevnom životu da bi i bibilioteka bila mala za sve knjige o njemu. Bojim se da danas u glavnom gradu Španije djeca Madrida znaju više o Kinđetu, nego djeca Sarajeva i drugih bh. gradova!? Zato Kinđe treba biti naša lektira koju trebamo čitati cijelog života!

Nedim Salaharević

PODIJELI

Komentariši