Mnogo je anegota vezano za utakmice u tuzlanskom Mejdanu, bilo da su one reprezentatvnog ili klupskog kalibra. Reprezentacija Jugoslavij, ona seniorska, igrala je 1990. godine baš u Tuzli i baš u Mejdanu.

Pred 5.500 navijača savladana je Španija rezultatom 95:82. Za “Jugu” nisu igrali Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, ali su “plavi” bez po muke savladali Špance.

Ljetos je na Zlatiboru Zoran Savić, aktuelni sportski direktor Partizana, evocirao uspomena na tu utakmicu, ali i ono što se događalo poslije pobjede.

“Slavili smo pobjedu u nekom kafiću. Od vlasnika smo tražili broj taksija, ali mladić koji je bio zajedno sa nama u kafiću je rekao da će nas on odbaciti do hotela. Uporan je bio toliko da smo morali prihvatiti. Sjećam se njegovog nadimka Tajson. I tako vozimo se, a u jednom trenutku Tajson diže ruke sa volana. Peras (Velimir Perasović) je sjedio naprijed pa je brže-bolje uhvatio volan. Na zadnjem sjedištu smo bili Luka Pavićević i ja. Nezaboravna noć i nezaboravni dani”, ispričao nam je anegdotu Zeničanin Zoran Savić.

U timu je bio i Željko Obradović, koji je igrao utakmicu protiv Njemačke u Skoplju, ali nije bio u kombinacijama za susret sa Špancima. No, bio je u Tuzli i nakomn utakmice se družio sa glumcom Emirom Hadžihafizbegovićem, rođenim Tuzlakom.

Obradović nam je rekao kako se uvijek rado sjeća te utakmice, druženja sa popularnim Vahom, ali i nekih drugih utakmica koje je igrao u Mejdanu.

E.S.

Leave a Reply