Shodno aktulenoj epidemiološkoj situaciju u cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno u Tuzlanskom kantonu gdje je trenutno veliki broj osoba zaražen virusom COVID-19, s ciljem zdravstvene zaštite svih učesnika takmičenja, rukovodstvo Lige mladih, uz podršku Takmičarske komisije i predsjednika Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla, jučer (18.06.2020.) je donijelo odluku o prekidu takmičenja u u sezoni 2019/2020.

Sezona se poništava, a prvaci u sve tri kategorije neće biti proglašeni, niti najbolji strijelci i MVP igrači.

Tokom pauze nastale prinudnim prekidom takmičenja (odluka od 11. marta 2020. godine), rukovodstvo lige je iščekujući poboljšanje epidemiloške situacije i ublažavanje mjera napravilo prijedlog završetka lige kroz turnirsko takmičenje, a u u kojem bi učestvovale sve ekipe uz vrednovanje postignutih rezultata do trenutka kada je prvenstvo prekinuto.

Prema kreiranom modelu završenice prvenstva, prvak u sve tri kategorije bi se dobio na završnom turniru na kojem bi se našlo osam najboljih ekipa, Kod pionira i kadeta bi to bilo prvih šest plasiranih ekipa + pobjednici dva kvalifikaciona turnira za ostale učesnike, a kod juniora prvih sedam plasiranih ekipa + pobjednik kvalifikacionog turnira za ostale učesnike.

Međutim, trenutna epidemiloška situacija, stroge mjere za održavanje sportskih događaja, neusaglašene mjere između dva entitetska krizna štaba, nepredvidivost trajanja trenutne situacije, završetak FIBA takmičenja po istom principu i prije svega briga za zdravlje svih učesnika u Ligi mladih, presudili su da rukovodstvo lige donese u ovom trenutku jedinu moguću odluku.

O aktivnostima vezani za narednu sezonu, učesnici Lige mladih će biti blagovremneo obaviješteni, saopšteno je iz RKS Tuzla

 

R.BH

Leave a Reply