Azra Bećirović, jedna od čuvenih bh.košarkašica, danas proslavlja 40. rođendan. Svojim igrama mnogo je zadužila bh. košarku, kako u reprezetativnom dresu tako i u nastupu za ponajbolje evropske košarkaške klubove u ženskoj košarci.

Sa legendom košarke Razom Mujanović predvodila je Croatiju u uspjehe na evropskom nivou, igrala je u Hrvatskoj i za Jolly iz Šibenika. Također nastupala je u tada i najjačoj ligi ženske košarke u Rusiji u BC Moskva sa kojim je igrala finale FIBA kupa. Igrala je još AEL Limasol sa Cipra, Fribourg i Prištinu kada je tim igrao regionalnu Trocal ligu.

Pregršt trofeja u karijeri Azre Bećirović. Pobjede sa sportskog terena je prenijela i na teren nauke gdje je stekla zvanje magistrice engleskog jezika i književnosti. Danas radi u obrazovanju.

Bila je dugogodišnji kapiten bh.reprezentacije, pored matičnog Jedinstva nastupala je u BiH za Željezničar. Na zalasku karijere igrala je za Banoviće gdje bila i trener, a karijeru je završila u Jedinstvu.

Njen životni saputnik i oslonac je dr.sci Damir Bećirović, poznati bh. ekonomski analitičar, alfa i omega IPI akademije u Tuzli, sa kojim ima dva sina Rijada i Irfana.

Stariji Rijad je krenuo majčinim stopama i uspješno trenira košarku.

N.S.

Foto: Melisa Mulaomerović i Azra Bećirović

Leave a Reply