Samir Avdić je legendarni košarkaš i kapiten Bosne i reprezentacije BIH. Rođen je 1967. godine u Sarajevu. Košarku je počeo da trenira sa dvanaest godina u instituciji jugoslovenske košarke, ekipi sarajevske Bosne. Tu je prošao sve selekcije, od juniorskih do seniorskih kategorija. Sa 23 godine dobio je čak čast da ponese kapitensku traku voljenog kluba,

Ipak, manje je poznato da je kao dete sa Grbavice prvo počeo da ‘pika’’ fudbal u voljenom Želji, a potom se posvetio košarci.

“Nastupao sam za školsku košarkašku sekciju, a u to vrijeme treneri iz Bosne su obilazili škole i gledali koga mogu da prevedu u klub. Bio sam srećan jer su i mene odabrali. Uslijedio je stručan i naporan rad”, kaže za Mozzart Sport legendarni Samir Avdić.

Za svoje košarkaške idole odabrao je velike legende, Krešimira Ćosića i Mirzu Delibašića. Krenuo je upravo njihovim stopama, a evo i kako.

Bio je dio čuvene generacije koja je iznjedrila sijaset vrhunskih košarkaša, poput Saše Đorđevića, Tonija Kukoča, Dina Rađe… Taj odlični skup košarkaša, pod vođstvom Svetislava Pešića je osvojio Balkansko prvensvto u Grčkoj 1985. godine, zatim je 1986. godine bio pokoreno i juniorsko prvenstvo Evrope, da bi vrhunac bio u Bormiu, gdje je na Svetskom juniorskom prvenstvu bila osvojena zlatna medalja, a pritom dva puta poražena selekcija SAD.

Kad se pomene zlato iz Bormia Samir ne može da se ne prisjeti lekara reprezentacije, čuvenog čačanskog doktora, Ljubiše Dmitrovića.

“I dan danas ljekar te reprezentacije, ali i čačanskog Žela je dobri duh Ljubiša Dmitrović. Svima nama je bio kao otac. Drago mi je što smo se vidjeli na obilježavanju godišnjice od osvajanja zlatne medalje”.

Doktor Dmitrović nije vaša jedina veza sa Čačkom.

“Prije više od trideset godina u gradu na Moravi sam bio na odsluženju vojnog roka. Bili su to lijepi dani. Trenirao sam sa ekipom Borca za koju su tad igrali Dragan Arsić, Marko Ivanović, Obrad Sajo Šarančić, Rašo Marković, tad mladi Milan Smiljanić, a trener je bio čuveni Slobodan Conja Koprivica. Kasnije, u Bosni su uz mene trenirali vojnici Dejan Mijatović i Gavrilo Pajović”.

Avdić nam je priznao da pored Bosne obožava beogradski Partizan.

“Možda je manje poznato da je malo nedostajalo da pređem u ‘crno – beli’ tabor. Čuveni Profesor Aleksandar Nikolić je bio zainteresovan da me angažuje, ali na moju žalost transfer se nije realizovao”.

Nakon što je poslije dugo vremena napustio matični klub, Avdić je inostranu karijeru nastavio da gradi prvo u Malagi, da bi zatim nastupao i za Melilu, PTT, Tofaš, Tuborg.

“Iz Španije se sjećam Željka Obradovića. Žoc je tad vodio Huventud i stigao je do nove evropske titule. Šta reći o Željku, sjajan čovek, igrač, a sad veliki trener. Uvijek su bili srdačni naši susreti u Španiji”.

Za razliku od mnogih igrača sa ovih prostora, Samir kao košarkaš nikada nije prešao ,,preko bare“. Kako je sam jednom prilikom rekao, ne žali što se nije oprobao u najboljoj ligi sveta, NBA. Naime, imao je ponudu da igra ljetnju ligu za Portland Blejzerse, ali je to odbio, jer je prednost davao dobrim ponudama iz Evrope.

I sad kad je igračka karijera daleko iza našeg sagovornika drži se devize da kvalitetan, naporan rad donosi rezultate.

“U svakom poslu pružam maksimum. Evo, prvi put u BiH biće održan stručni košarkaški kamp, Sarajevo 2018, od 24. do 27. jula. Procampsarajevo.ba. Kao osnivač i organizator profesionalnog košarkaškog kampa Sarajevo 2018, prateći trendove moderne košarke, zahteve igrača i tržišta, osoblja, sportskog menadžmenta i potrebe timova za regrutovanje vrhunskih igrača, želim da realizujem ovu ideju i da organizujem kamp na najvišem mogućem organizacionom nivou. Imaćemo tim koji će biti na usluzi za vreme kampa Pro, pružiti odgovore na pitanja i zahteve. Snabdećemo igrače sportskom opremom, uživo će biti strimovanje treninga i utakmica. Imaćemo medicinski tim i besplatne osvježavajuće napitke koje pružaju naši sponzori. Moja velika čast je da pozovem sve zainteresovane da učestvuju u našem Pro Campu i pridruže se ovoj velikoj košarkaškoj porodici koja će omogućiti igračima, klubovima i agencijama da potpišu nove ugovore i pripremaju se za nove sportske izazove i uspjehe u narednoj sezoni 2018/2019”.

Poput društveno najodgovornije kompanije u Srbiji, kompanije MOZZART, i Samir Avdić se bavi društveno odgovornim radom.

“Čuo sam za vašu akciju “100 terena za jednu igru” u kojoj obnavljate košarkaška igrališta. I mi u okviru akcije “Jesi li za basket?” obnavljamo košarkaške terene u Srajevu, dosad smo obnovili šesnaest igrališta, i želimo da vratimo sportski duh među djecu”, konstatovao je Samir Avdić.

Mozzart Sport

Đurđe MEČANIN

 

 

 

Komentariši