Košarkaški klub Orlovik iz Žepča izdao je saopštenje za medije u povodu nemilih scena na utakmici sa Gradinom. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Košarkaški klub “Orlovik” iz Žepča je prošle sedmice proslavio petnaest godina postojanja. Iza nas su godine rada i truda, te ogromnih finansijskih ulaganja. Dovoljno je reći da smo jedini klub u državi BiH koji ima vlastitu dvoranu, autobus, teretanu, vanjski teren, ljetni kamp, i broji preko 150 dječaka i djevojčica iz jednog malog grada u srcu Bosne i Hercegovine.

Ponosimo se svojim uspjehom sa našom djecom i infrakstuturom koja je napravljena uz pomoć našeg najpoznatijeg igrača i predsjednika kluba, Emira Preldžića. Sam čin povratka u rodno Žepče, te njegova inicijativa da se naš klub digne na veći nivo, uz mogućnost da živi i radi u bilo kojoj zemlji svijeta govori o veličini pomenutog čovjeka i igrača.

Povod i razlog pisanja ovog saopštenja je nemili incident koji se dogodio u srijedu 03.03.2021. na prvenstvenoj utakmici A2 lige sjever, izmedju Košarkaškog kluba “Orlovik” iz Žepča i Košarkaškog kluba “Gradina” iz Srebrenika. Riječ je o trenutno dvije najkvalitetnije ekipe u ovoj ligi. Naime, sama utakmica je počela u velikoj želji za pobjedom obe ekipe i kvara semafora u 4. minuti utakmice.

Košarkaški klub “Orlovik” je obezbijedio jedan, pa drugi semafor u vrlo kratkom periodu kako ne bi došlo do ponovnog odigravanja utakmice i dodatnog troška za oba kluba.

Početak utakmice je obilježilo nekoliko jako grubih faulova na našem igraču Emiru Preldžiću na šta sudijska trojka nije adekvatno reagovala. Kulminacija je nastupila kada je napravljen i dosuđen namjerni faul igrača broj 6, Zlatka Golijanina, u cilju povrede našeg igrača Emira Preldžića (potvrđeno snimkom). Nakon toga dolazi do rasprave na rubu terena između našeg šefa stručnog štaba Senada Preldžića i igrača Zlatka Golijanina. Trener, a istovremeno i Emirov otac je reagovao sa rečenicom: “Lakše malo povrijediti ćete ga”, na šta je igrač odgovorio: “Odje*i i sjedi dole”. Na to trener mu je rekao: “Lakše majmune šta ti je”.

Nakon toga, što se može potvrditi snimkom, igrač stisnutom šakom fizički nasrće na trenera u cilju da ga povrijedi u predjelu glave (u prilogu snimak napada). Trener Senad Preldžić dobija udarac u predjelu jagodične kosti (u prilogu ozljedni list). Nakon toga slijedi automatska rekacija svih igrača Košarkaškog kluba “Orlovik” i Košarkaškog kluba”Gradina” te nastaje opšta gužva na terenu između obe ekipe.

Naš igrač Emir u afektu prvi je reagovao, jer mu je to prvenstveno otac a i trener. Pitamo se koliko bi nas tako reagovalo da neko fizički napadne na našeg oca i trenera?! Smatramo da je u afektu ova rekacija bila očekivana, što razumijemo, ali ne opravdamo.

Naročito je bitno istaknuti da u toj gužvi niko nije povrijeđen osim našeg šefa stručnog štaba koji je dobio nenadano udarac, te je samo prijevremena reakcija našeg igrača Bajrić Mersada spasila da posljedice budu katastrofalne.

Nakon toga sudijska trojka sa delegatom isključuje sve igrače sa klupe obe ekipe, našeg trenera (koji je žrtva nasilja), Emira i Zlatka iz petorke na terenu i ostaju po 4 igrača na terenu, ali ostavljaju njihovog trenera da vodi utakmicu a našeg isključuju. Zbog jako grube igre igrači Gradine su imali mnogo osobnih faulova.

Igrač broj 7, Hozić, je imao 4 osobne greške a poslije toga pravi najmanje 4 faula koji su toliko bili očiti za sve poznavatelje košarke osim za sudijsku trojku koja ga nije htjela isključiti sa pet osobnih grešaka jer bi onda ekipa Gradine ostala sa tri igrača na terenu.

Sve je bilo napravljeno da Košarkaški klub “Orlovik”, koji očito mnogima smeta zbog svojih uspjeha i organizovanosti, ne dobije ovu utakmicu.

U produžecima Košarkaški klub “Gradina” pobjeđuje kada se naš igrač broj 5, Maličbegović Admir, povrijedi i bude iznesen sa terena, a Košarkaški klub “Orlovik” ostaje sa tri igrača.
Prije same povrede se ne svira očiti faul na našem igraču. Sve ovo je prelilo čašu i pitamo se da li se uopšte isplati ulagati u sport i djecu da ih sklonimo sa ulice i kakvu im to poruku šaljemo.

Košarkaški klub “Orlovik” je kažnjen po nekoliko članova, a igrač koji je započeo incident samo sa dvije utakmice zabrane igranja.

Zbog svega ovoga Košarkaški klub “Orlovik” će uraditi sljedeće:

1. Pokrenuti tužbu protiv igrača Zlatka Golijanina i istrajati da se adekvatno kazni za svoj čin (dokaz snimak i ozljedni list).
2. Pokrenuti tužbu protiv Regionalnog košarkaškog saveza zbog izricanja kazni bez snimka utakmice i razgovora sa svjedocima utakmice i pretrpljenog straha naših službenih lica zbog fizičkog nasrtaja gostujućeg igrača i blage kazne za inicijatora incidenta.
3. Pokrenuti tužbu protiv sudija i komesara utakmice zbog pristrasnog i lažnog izvještaja, te zbog povrede našeg igrača koji je vjerovatno zbog težine povrede završio karijeru.
4. Obavjestiti Košarkaški Savez BIH o svim događajima na utakmici.
5. Obavjestiti sve medije i portale, te za dobrobit svih nas istjerati pravdu i kazniti odgovorne.

Za bolje sutra svih nas,
SPORTSKI POZDRAV,
KOŠARKAŠKI KLUB “ORLOVIK” ŽEPČE.

Leave a Reply