Senad Delić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, bio jedan od nosilaca igre igre Zenice Metalno i spadao u red ponajboljih košarkaša u BiH kada se tim iz Zenice borio za titulu.

U razgovoru sa Delićem on se prisjetio svog boravka u čuvenoj Jugoplastici iz Splita, gdje kao 16-godišnjak došao iz dobojskog Željezničara.

“Otišao sam u kadete i juniore Jugoplastike, međutim malo je falilo da dođem u Slobodu. Igrali smo, sjećam se, kadetsko prvenstvo BiH, gdje su učestvovali Bosna, Sloboda, Lokomotiva i Željezničar iz Doboja za koji sam nastupao. Bili smo drugi na republičkom prvenstvu. Tada me je u Slobodu želio dovesti trener Kosta Jankov, međutim to ljeto je otišao u Jugoplastiku za pomoćnika Bože Maljkovića. Pozvao me u Split na probu, došao sam, prošao probne treninge i postao član Jugoplastike. Trenirali smo jako puno, kao tim i indivudualno, jednostavno to me izgradilo kao čovjeka”, kaže nekadašnji košarkaš.

Na pitanje kako je bilo u klubu za koji nastupaju tadašnji najbolji igrači Evrope, Delić je istakao:

“To su bili prije svega vrhunski profesionalci, skromni momci. Sjećam se Rađe kada su ga vratili iz Bostona, i nisu mu dali da ode u NBA ligu, Božo Maljković ga je prebacio da trenira sa nama mjesec dana. Radio je na treningu bez pogovora, sve što smo i mi radili, trenirao potpuno maksimalno. Kada sam priključen prvom timu, ljeti kada se završi trening, Duško Ivanović kapiten tima ostane da radi sklekove, trbušnjake i druge vježbe,  što potvrđuje kakvi su profesionalci bili, govori Delić i nastavlja:

“Kao kadeti smo bili treći u Jugoslaviji, i kao juniori, za nas su nastupali Teo Čizmić i Brko Radović. Nastupao sam za kadetsku selekciju Hrvatske, kada se igrao Kup republika i pokrajina. Trener nam je bio Srećko Medvedec. Uzeli smo Kup Alpe-Adria u petorci su bili Bodiroga, Radulović, Šamanić, Rimac i ja , trofej smo osvojili u Lincu. Period iz Jugoplastike je posebno poglavlje u mom životu, izgradilo me kao čovjeka, i košarkaški, radio sam sa najboljim trenerima, što mi je kasnije pomoglo u karijeri”, zaključio je Senad Delić.

Rođeni Tešnjak  bio je još bio član Bosne, Igmana, Pivovarne Laško, Troglava, nastupao na Kosovu za Peć. Za bh. selekciju igrao je u periodu od 1995. do 2000. godine.

Delić je jučer došao sa veteranima Zenice Metalno u Tuzlu gdje su odigrali revijalnu utakmicu protiv veterana Slobode, povodom 100. godišnjice RSD Sloboda i 35 godina SKPC Mejdan.

N.S.

 

Komentariši