Jedna od najboljih košarkašica s prostora bivše Jugoslavije Slađana Golić, svjetski rekorder prema broju nastupa za jednu nacionalnu selekciju, nije više direktno vezana za košarku.

Ipak, i je dalje aktivna i ne propušta skoro nijedan značajniji sportski događaj.

Veoma uporna

Rođena Banjalučanka ponikla je u Mladom Krajišniku, zaigrala je za reprezentaciju Jugoslavije, čiji je bila i kapiten, a potom je osam godina bila stanovnik Bordoa igrajući za tamošnji Šantakler.

Jednu sezonu je nosila i dres Hemofarma, nastupala je i za špansku Pamplonu, a onda je uslijedio povratak u grad na Vrbasu. Ponovo dres “Malenih” i, na kraju, veličanstven oproštaj u prepunom Boriku 2. juna 2000. godine.

Igrajući za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, osvojila je srebro na Olimpijadi u Seulu 1988., srebro na Svjetskom prvenstvu u Kuala Lumpuru dvije godine poslije te dvije srebrene medalje na prvenstvima Evrope 1987. u Kadizu te 1991. u Tel Avivu. Na kraju je sakupila 465 nastupa u dresu Jugoslavije.

-To su samo zvanične utakmice za reprezentaciju, ali ih je bilo još, nezvaničnih, prijateljskih, trening-mečeva… A ja najbolje znam koliko je bilo teško doći do tog broja, iako sam po prirodi veoma uporna, pogotovo kad nešto želim – kazala je Golić u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Inače, Golić je zaposlena u Turističkoj organizaciji Banje Luke, gdje koristi svaku priliku da popularizira svoj grad i pomogne sportistima.

U vrijeme kad je nosila dres Mladog Krajišnika, u tada izuzetno kvalitetnoj Prvoj saveznoj ligi, takmičila su se i četiri kluba iz BiH, koja su mnogo značila na tadašnjim parketima. Iz tih vremena ostala su joj doživotna prijateljstva, koja, kako sama kaže, nikad i ništa nije moglo da pokvari!

Super odnosi

– Bila su, u moje vrijeme, četiri velika bh. kluba, pored mojih “Malenih”, sarajevski Bosna i Željezničar i ono strašno Jedinstvo iz Tuzle. Pokušat ću da se sjetim samo nekih od njih, sve ih volim i cijenim pa ih molim da mi oproste ako sam neku izostavila. Dakle, jedna i jedina, neprikosnovena Raza Mujanović pa Mara Lakić, Tima Džebo, Vesna Bajkuša, Slavica Pecikoza, Slavica Šuka… Sa svima njima sam u super odnosima, volim ih i ostat ćemo prijateljice za cijeli život – sa mnogo emocija ističe Golić.

Fešta za novi klub u Derventi

U Derventi je prije nekoliko dana, nakon 27 godina, odigrana jedna ženska košarkaška utakmica. Snage su, na inicijativu Kornele Zirdum-Vuković, inače rođene Dervenćanke, odmjerili Jedinstvo iz Tuzle i banjalučki Orlovi u znak podrške ponovnom formiranju kluba u ovom gradu.

A na tribinama, kao gošće su bile legende ovog sporta Razija Mujanović, Tima Džebo, Aleksandra Mušić, Katica Ljubičić-Novaković, Slađana Golić…

– Bilo je, zaista, predivno. Nadam se da će Derventa uskoro ponovo dobiti ženski košarkaši klub, jer ima predivne uvjete – kaže Golić za “Dnevni avaz”.

sport.avaz.ba

Photo:Facebook

 

Odgovori