Košarkaška reprezentacija Španije prvak je svijeta! Furija je na furiozan način došla do najvećeg mogućeg uspjeha u košarci trijumfom nad Argentinom rezultatom 95:75. Iako su mnogi prije Mundobasketa potcjenjivali reprezentaciju Španije, ona je pokazala srce i došla do velikog trofeja.

U finalu su se sastale selekcije koje su bile neporažene, pokazale su srce i došle najdalje na turniru pobjedama nad favoritima turnira, ali se tu bolje pokazala Španija protiv Argentine koja je, očigledno, ostala bez goriva u finalu.

Španija se mnogo namučila protiv Australije, prošla nakon dva produžetka u finale odlučna da iste greške ne ponovi. Tako je Furija na sjajan način otvorila meč i nakon tri uvodne minute već imala dvocifrenu prednost (2:12).

Uz par solidnih serija Argentinaca, Španci su ipak čuvali vodstvo, a u finišu prvog poluvremena imali su čak i 17 poena prednosti.

Uz maksimalnu dozu poštovanja, tada je već bilo jasno da će se zlato slaviti na ulicama Madrida i drugih španskih gradova, jer su Marc Gasol i društvo rutinski čuvali prednost u nastavku. Na kraju je prednost Španaca ostala na 20 poena, čime je Furija došla do druge titule prvaka svijeta u svojoj historiji.

Špance je do trijumfa vodio Ricky Rubio sa 20 poena, sedam skokova i tri asistencije, dok je 15 postigao Sergio Llull, a 14 Marc Gasol.

U poraženoj selekciji Gabriel Deck je postigao 24, a 17 je dodao Nicolas Laprovittola.

Leave a Reply