Igor Kokoškov 45-godišnji košarkaški trener rođen u Banatskom Brestovcu autor je slovenačkog zlata na Evropskom prvenstvu.

Vojvođanin je odlično posložio selekciju Slovenije, što se pokazalo kroz igre na Eurobasketu, Slovenci su bez poraza došli do zlata i svojim partijama oduševili sve poklonike košarke!

Za razliku od većine selektora na Eurobasketu koji su impulsivno reagovali tokom utakmica, Kokoškov na svakom susretu je bio miran i staložen bez previše reakcija.

Bez pogovora su slovenački reprezentativci ispunjavali zadatke koje je pred njih postavila čvrsta ruka Vojvođanina.

Kokoškov je bio talentovani mladi košarkaš Crvene Zvezde, međutim saobraćajnu nesreću kada je imao 18 godina nakon čega je morao prekinuti karijeru.

“Ta nesreća promijenila je moj život, a bio sam još uvijek tinejdžer. Nastradali su mi skočni zglob i koljeno. Bio sam po bolnicama 11 mjeseci i imao sam četiri operacije. Znao sam da više nikad neću moći igrati, no toliko volim košarku da sam odlučio postati trenerom”, rekao je Kokošov.

Trenerskim poslom se počeo baviti sa 20 godina vodio  je juniore OKK Beograda, Partizana radio u omladinskim selekcijama Jugoslavije.

Savez ga je poslao u Ameriku na školovanje, gdje svojim kvalitetom stigao do NBA lige.Prvi je evropski trener koji je bio NBA ligi, bilo je to u LA Clippersima 2002., a kao pomoćnik Larryju Brownu uDetroit Pistonsima osvojio je i NBA naslov 2004 Trenutno je pomoćnik u Utah Jazzu, a radio je još u Phoenix Sunsima, Cleveland Cavaliersima i Orlando Magicu

Već je kao glavni trener vodio NBA klubove. U Phoenixu je mijenjao smijenjenog trenera Alvina Gentryja, a prošle godine s Jazzom je pobijedilo LA Lakerse.  Bio je i selektor Gruzije sedam godina prije nego će sjesti na klupu Slovenije.

R.BH.

Photo:Fiba.com

 

 

 

 

 

Leave a Reply