Povodom 20. godišnjice postavljanja spomenika velikanu hrvatskei evropske košarke Draženu Petroviću u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni u ponedjeljak je u muzejsko memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu otvorena izložba pod naslovom “Legenda u bijelom mramoru”.

To je izložba koja na 15-ak plakata podsjeća na vrijeme kada je tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch poželio da pred Olimpijskim muzejom u Lausanne, u kojemu su još samo spomenici utemeljitelja modernog olimpijskog pokreta barona Pierrea de Coubertina, finskog atletičara Paave Nurmia i češkog dugoprugaša Emila Zatopeka, podigne i spomenik Draženu Petroviću. On je, po Samaranchovim riječima, bio primjer uzornog sportaša u univerzalnim razmjerima i čovjek koji je u olimpijskom duhu povezivao zemlje i narode, a svojim tragičnim završetkom u naponu snage simbolički obilježio epohu.

Izložbi u Muzeju Dražena Petrovića, uz majku Biserku nazočili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar, njegov pomoćnik za sport Tomislav Paškvalin, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, te olimpijci Danira Bilić, Nika Fleiss i Gordan Kožulj i drugi poštovatelji lika i djela Dražena Petrovića.

Na kraj je prikazan prigodni film Antuna Vrdoljaka u kojem su prikazane sve faze nastajanja spomenika Draženu Petroviću.

Autor: Hina

Komentariši