Teško je pobrojati koliko Liga mladih za košarkaše ima u Bosni i Hercegovini. Kantonalne, regionalne…bezbroj prvenstava za mlade igrače, koja znače samo tapkanje u mjestu, što se tiče njihovog razvoja.

Jedinstvena liga mladih na nivou cijele države sigurno bi dala dopirnos da do izražaja dođe talenat. Veća koncetracija potencijala na jednom mjestu uvijek daje rezultat. Ipak kod nas su toliko Lige mladih raštrkane, koliko ih imamo možda smo i oborili rekord?

Vratiti ćemo se godinu i koji mjesec više kada je tada novoimenovani generalni sekretar Amer Čolan u razgovoru za Anadoly Agency posebno podcrtao formiranje Lige mladih BiH.

“U planu Košarkaškog saveza je ponovno pokretanje Lige mladih. Tu su dogovori oko te lige pri kraju. Sistem takmičenja treba vrlo brzo da se donese, i uslovi i način takmičenja, i da mi ponovno možemo praviti bazu tih mladih igrača” izjavio je Čolan.

Prođe od te izjave vremena dosta, dogovori koji su bili pri kraju, izgleda nisu bili ni na startu? Sekretar obećao, djeca se uzalud nadala. Liga Mladih BiH bila je recimo u sezoni 2014/15 kada je odigrano je preko 1000 utakmica, učestvovalo je preko 3000 djevojčica i dječaka.

Generalni sekretar vjerovatno je zaboravio na izjavu od 16.11.2018. godine, pa evo prilike da se podsjeti na ovom linku šta je istakao povodom ponovnog pokretanja Lige mladih, koja još nije pokrenuta!?

https://www.faktor.ba/vijest/amer-colan-generalni-sekretar-ksbih-za-normalno-funkcionisanje-treba-nam-15-miliona-km/11560

N.S.

Leave a Reply