I sama promjena broja klubova nakon dva odigrana kola dovoljno govori o ozbiljnosti takmičenja. Nema nikakve odgovornosti, kaže Ivan Velić, trener Široki Primorke, o stanju u košarkaškom prvenstvu BiH, izjavio je za Nezavisne novine.

Košarkaški savez BiH (KS BiH) ovih dana je pod lavinom kritika zbog dešavanja u košarkaškom takmičenju. Odigrana su već dva kola Lige 13, a takmičenje mora da promijeni ime u Ligu 12, jer je Posušje u međuvremenu odustalo. Promijenjen je i raspored utakmica, ne zna se koliko timova na kraju ispada iz lige, neki klubovi su nezadovoljni jer im nisu ispunjeni zahtjevi za koje smatraju da bi smanjili troškove takmičenja, a čini se ni u KS BiH nisu sigurni šta im je činiti. Ovakvim stanjem nisu zadovoljni ni u Širokom Brijegu.

“Trebalo je da igramo sa Posušjem, a sada igramo sa Bosnom. To znači da je liga praktički neregularna već na svom otvaranju. Pogledao sam većinu utakmice do sada i predlažem da se liga igra mjesec dana. Tako bi se svi na brzinu naplatili, a i klubovima bi bilo lakše platiti igrače i trenere za samo jedan mjesec nego za cijelu sezonu. Možda bi se mogao dozvoliti i prelazak igrača iz kluba u klub nakon svakog kola, i tu bi se moglo lijepo zaraditi”, kaže ironično Velić i dodaje: “U ovoj ligi su svi zaštićeni, izuzev igrača i trenera. Ovo ne govorim zbog svog kluba, jer imamo dobre ljude u rukovodstvu koji brinu o nama. Pričam zbog ostalih igrača i trenera koji igraju za sitniš, a niko ne vodi računa o njima. U ovoj ‘domaćinskoj ligi’, kako je volim nazvati, veoma lako se mogu ozlijediti. Nakon toga praktično završavaju na ulici. Ako neko radi za dobrobit košarke i omladine, onda bi ih trebalo zaštiti na parketu, stvoriti im normalne uslove za igru. Iskreno, svašta sam viđao, ali da trener uz aut liniju izgura igrača i za to dobije samo tehničku, to nisam nigdje do utakmice u Tuzli. Mislim da u našoj ligi kreativniji igrači nisu nimalo zaštićeni i definitivno će nam trebati vremena da se naviknemo na nove kriterije suđenja, odnosno na igru na granici faula, ponekad i ozljede.”

Velić kaže da ne želi u drugima tražiti krivce za dva poraza.

“Igrali smo dosta dobro tokom pripremnog perioda, ali su nas onda zadesile teške ozljede naših ključnih igrača. Zbog toga smo izgubili intenzitet na treninzima, a to se onda osjeti i na utakmicama. Istina, izgubili smo od kandidata za Ligu 6, pogotovo tu mislim na Spars. To je jako lijepo selekcionirana mlada ekipa, koja ima uhodan sistem. Jako mi se sviđaju, posebno Aleksej Nikolič, Stefan Glogovac i Nedim Buza. Mislim da su njih trojica prerasli ovaj nivo košarke i da već sada mogu igrati u najmanju ruku Eurokup”, kaže Velić. (Nezavisne novine).

Odgovori