Legendarne košarkašice tuzlanskog Jedinstva Aide Mara Lakić Brčaninović i Razija Mujanović Gibanica u subotu uvečer u istom trenu i zvanično su se oprostili od košarke na revijalnoj utakmici upriličenoj u čast zlatnoj generaciji tuzlanskih košarkašica koje su se 1989. godine popele na krov Evrope.

Prije Mara i Raze, „adio“ košarci rekle su Vesna Pođanin, Jadranka Savić, Dragana Jevtić, Smilja Rađenović, Zorica Dragičević, Stojanka Došić i Naida Hot Sušić.

Prema opštem mišljenju jedinu mrlju na veličanstven oproštaj zlatne generacije Jedinstva Aide, zbog propusta organizatora ili nekog drugog, izazvali su premijer TK mr. Enes Mujić i ministar u Vijeću ministara Safet Halilović, kojima je pripala čast da legendarnoj Mari i još legendarnijoj Razi, uruče priznanja i cvijeće. Svjesno ili ne zaobiđen je Božo Kuret, tadašnji predsjednik Jedinstva Aide ili dr. Mirsad Džonlagić, član FIBA boarda. Istine radi treba reći kako do subote uvečer premijer Mujić, a ministar Halilović, nikada do tada nisu uživo gledali „tuzlanske globroterke“ koje su „žarire i palile“ Starim kontinentom. Ali, eto pripala im je čast da u vječnost isprate Maru i Razu.

– Iz našeg grada dolaze Mirza Delibašić i Razija Mujanović, najbolji sportisti svih vremena – kazao je Jasmin Imamović, a nakon oproštaja „zlatne generacije“ više nego evidentno je da Tuzla napokon mora dobiti ulicu Evropskih prvakinja.

Ne treba zaboraviti kako se upravo legendarna Razija Mujanović, još uvijek spori sa općinskim službama za stan kojeg je dobila od Jedinstva Aide prilikom osvajanja mnogobrojnih titula. Legendarna Raza nada se da će i njen problem biti što skorije riješen.
Kada je riječ o samoj utakmici s dvije „trice“ Mara Lakić, je kao nekada digla Mejdan na noge. Stojanka Došić bila je najrastrčanija, dok je na škrge disala Zorica Dragičević.

– Jučer sam imala jedan trening pred ovaj meč. Bilo je to na mojoj vikendici uz vino i roštilj – kaže kroz smijeh Zorica.

Tvorac šampinki Mihajlo Miki Vuković, kaže kako se i ranije trebao obilježavati vrhunski rezultat izvojevan u Firenci 1989. godine.

– Našu titulu poredim sa titulom Bosne. I, dok oni svake godine obilježavaju svoj vrijedan jubilej, mi smo se večeras po prvi put sjetili. Nadam se ne i posljednji – kaže Vuković, koji i dalje radi kao stručni savjetnik u Pamesi iz Valensije.

Mara, Vesna, Jadranka, Dragana, Smilja, Zorica, Coja, Naida, Raza, Miki, Dugi… ponovo su nas vratilu u vremena „bratstva i jedinstva“, u vremena kada su Šećo, Ćiro, Lija, Suljo… bili šesti igrač evropskog prvaka. Nažalost od evropskog prvaka gotovo da nije ostalo ni ime, a ništa bolje nije prošao niti generalni sponzor Fabrika obuće „Aida“ čiji su radnici prije 10-ak dana noć proveli na ulici kako bi namolili Vladu TK za jednokratnu novčanu pomoć kako bi preživjeli. Surova bosanska stvarnost u Tuzli – gradu košarke!

Incko: „Želim biti kao vi“

Oproštaju zlatne generacije u Mejdanu prisustvovao je Valentin Incko, Visoki predstavnik EU u našoj zemlji. Nije se libio da u nekoliko navrata siđe s tribina kako bi se rukovoa i fotografisao sa košarkašicama. U svom obraćanju je rekao:
– Želim da u svom poslu budem kao i vi – evorpski prvak – kazao je on, dok je publika u Mejdanu skandirala: „Incko, Incko…“. Kasnije je visoki predstavnik na kontelu zajedno sa potpredsjednicom F BiH Spomenkom Mičić, prvi probao rođendandansku tortu Jedinstva Aide.

21. jun 2009. godine

Komentariši