Legendarni bh.košarkaš Dževad Alihodžić kao junior bio je jedan od najperspektivnijih mladih igrača Evrope. Svoj vrhunski potencijal pokazao je Evropskom prvenstvu za juniore 1988. godine u Srbobranu.

Bio je najbolji centar na Eurobasketu za juniore, u petorci prvenstva, sa 23 poena razmotirao Italijane u finalu, prosječno je bilježio 18, 7 poena po susretu, drugi strijelac Jugoslavije poslije Komazeca.

U razgovoru za “Koš” magazin 1989.godine, novinar Milan Broćeta je istakao da je Alihodžić uz Komazeca bio u prvom planu za koplje iznad Predraga Danilovića koji je ipak mnogo prije Dževada i Arijana obukao plavi dres.

Alihodžićev odgovor je bio:

“Sašin primjer je najbolji kako se klub bori da isforsira talentovanog igrača. Eto, za njega se našlo u Partizanu razumijevanja i minuta iako je konkurencija u timu bila neviđeno jaka, tu je on bio u prednosti u odnosu na mene koji sam gubio vrijeme boreći se za status u Bosni”, otvoreno je nastojao markirati probleme zbog čega je otpao je iz konkurencije na zagrebačkog Eurobasketa, tada jedan od najperspektivnijih mladih igrača Evrope Dževad Alihodžić.

R.BH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here