Selektivna pravda je najgora vrsta pravde. Propisi KS BiH prema svima moraju biti isti. Međutim da li je to tako i u praksi?

KK Gradina iz Srebrenika je lani izborila historijski plasman u Ligu BiH. Nisu imali parket u svojoj dvorani, ali su se odlučili da igraju u Tuzli i to u trenucima kada je bilo jasno da KK Igokea neće igrati regularni dio sezone.

Na taj način je Gradina spasila regularni dio prvenstva BiH, jer bi u slučaju njihovog odustajanja elitni rang spao na deset klubova.

Do kraja regularnog dijela Gradina se mučila. Parket nije bio gotov, ali je se odigralo svako kolo. U Ligi za opstanak nisu nastupili jer je bilo jasno da su već putnici u niži rang.

Osigrali su, dakle, 20 utakmica, a ne i šest posljednjih i zbog toga su kažnjeni izbacivanjem u najniži rang. U A2 ligu koja sutra počinje.

Da li je KS BiH bio tako rigorozan prema klubovima koji nisu poštovali svoje obaveze. Prema nekim jeste, a prema nekima nije. Zbog toga imamo na scenu selektivnu pravdu, a to nikako nije dobro.

Gradina je zbog spašavanja Lige 11 prošle godine trebala ispasti u A1 ligu, pogotovo sada kada je završen parket u Srebreniku. Ali ko mari za činjenice kada su “mali igrači” u igri. Finansijskim moćnim se gleda kroz prste, najavljuju sankcije, a onda se to sve fino umota u celofan i potpuno netransparetno gurne pod tepih. Ne ide to tako.

E.D.S.

Komentariši