Na današnji dan 22.marta 1992. godine juniori Sloboda-Dite osvojili su titulu juniorskog prvaka Jugoslavije. Finalni turnir igrao se u Mejdanu, Tuzlaci su u finalnoj utakmici bili bolji od ekipe Užice Dafinament Banka rezultatom 91:88.

Utakmica koja se i danas prepričava u Tuzli pred ispunjenim Mejdanom bila je neizvjesna do samog kraja. Slobodu je do titule predvodio tandem plejmejker Damir Mulaomerović (1.95) i krilni centar Edin Salaharević (2.05).

Mulaomerović je postigao 31 poen i 9 asistencija, Salaharević je imao double-double učinak od 22 poena i 14 skokova, dok je Paščanović postigao 13 poena.

Kod Užica Klikovac je ubacio 29, Radošević 18 i Karapetrović 10 poena. Za MVP finalnog turnira juniorskog prvenstva Jugoslavijebio proglašen je Damir Mulaomerović.

Sloboda je prije Užica bila bolja od mostarske Lokomotive 100:86. Za Mostarce je nastupao Samir Lerić i Ivica Jurković, istakao se još i Nihad Šoše.

Tuzlaci su porazili i Radnički iz Beograda Radnički iz Beograda 100:75.

Prije finalnog turnira u Tuzli, juniori Slobode su na polufinalnom turniru u Zrenjaninu bili ubjedljivo bolji od Partizana predvođenog Miroslavom Berićem i Crvenu Zvezdu sa Dejanom Tomaševićem.

Na republičkom nivou Sloboda Dita je bila bolja od sarajevske Bosne čiju su okosnicu činili Haris Brkić, Dušan Vukčević, Alen Abaz.

Za šampionski tim juniora Slobode nastupali su: Damir Mulaomerović (kapiten), Muamer Karamović, Edin Salaharević, Vladimir Vukičević, Jurica Puljić, Alen Đorđević, Edin, Delić, Asim Paščanović, Mirza Omerčajić, Predrag Pelemiš, Aner Džafić, Aner, Džafić, Selaković Darko, trener Sead Žunić, pom.trener Esad Karamović i tehniko Predrag Jovanović.

Mulaomerović je kasnije bio je jedan od najboljih igrača Evrope, Paščanović , Radošević, Tomašević, Jurković,Berić, Vukčević, Brkić, Lerić…napravili su impozatne karijere.

Tragična sudbina zadesila je 19-godišnjeg Salaharevića koji se trebao pridružiti juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije u Beogradu, Mulaomeroviću, Bodirogi, Tomaševiću, Klikovcu…koja se pripremala za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Edin Salaharević je došao roditeljima u Vlasenici da s njima provede Bajram i  nastavi put Beograda na okupljanje reprezentacije. Vlasenički zlikovci mu to nisu dopustili i mučki su ga ubili u zloglasnom logoru Sušica.

M.Mu

Komentariši