Zlato iz Monpeljea: Raza, Vesna, Mara – povelja Kulina Bana (VIDEO)

Na današnji dan 11. juna 1993. godine počele su Mediteranske igre u Monpeljeu koje su trajele do 27. juna. Igre koju su za države učesnice jedne u nizu, međutim za Bosnu i Hercegovinu igre u francuskom gradu imaju posebnu težinu i snagu.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u svom prvom zvaničnom nastupu osovjila je zlatnu medalju. Raza, Mara, Vesna, Tima, Silvana, Rankica…bile su najbolje kada je Bosni i Hercegovini bilo najteže.

Zlato u Monpeljeu je poruka svijetu da je Bosna i Hercegovina opstala, nepobijediva, jedinstvena.. .medalja iz francuskog grada u to vrijeme bila je istinski pečat državnosti. Poruka koja je tada poslata svijetu kao da nije ni do dan danas stigla u Bosnu i Hercegovinu.

Nema obiljevažanja ovog historijskog rezultata, ni godišnjice, ni desetogodišnjice, niti okupljanja “zlatnih mediteranki”. Znaju li u savezu datum ovog uspjeha? Ne bih rekao, jer na stranici su tek dvije rečenice bez punog sastava ili protivnika u finalu!!! Znaju li državne institucije, funkcioneri koji se kunu u Bosnu i Hercegovinu za  zlato iz Monpeljea koje 1993. godine bila bosanska povelja Kulina Bana. Ne znaju, nažalost i sramotu!

N. Salaharević

Komentariši