Mostarskoj košarci dolaze ljepši dani. Možda je ovakva ocjena preuranjena, ali igre koje su prikazali mladi košarkaši Lokomotive, daju za parvo da se bar vjeruje u vedriju budućnost. U igrama sa najuspješnijm ekipama kvalifikacinih turnira,”Bosnom ,“Čelikom” i “Rad Radnikom” dječaci vrijednog trenera Nikole Radića su pružiali zaista dobre igre i šteta je što se već u premijernoj utakmici sastale dvije objektivno najjače ekipe prvenstva,”Bosna” i “Lokomotiva”.

Sa previše respekta prema gostu Mostarci su ušli u ovaj susret i to im se osvetilo. U uvodnim minutama Bosna je stekla značajnu prednost, tako da je i pored izjednačene igre u daljem toku meča, zabilježila sigurnu pobjedu.

U susretima sa “Čelikom” i “Rad Radnikom” domaći su samo u pojedinim periodima igre igrali pod punim gasom, ali bilo je to u onim odsudnim trenucima kada se odlučivao pobjednik, te su u ovim okršajima zabilježili pobjede i sa četiri osvojena boda zauzeli odlično drugo mjesto.

Ovom uspjehu koji predstavlja i podstrek za nove napore na stvaranju novog naraštaja košarkaša, doprinjeli su svi ali čini nam se bilo bi nepravedno ne izdvojiti Maria Bogdanovića. Ovaj mladi košarkaš (tek mu je 15 godina) sa 96 postignutih koševa bio je najbolji igrač ove smotre nada bosanskohercegovačkog “basketa”. Dva njegova podviga ostaće zapažena: U drugom dijelu susreta sa “Bosnom” postigao je 31 koš, dok je protiv Čelika nanizao seriju od 16 uzastopih koševa.

Zaista, radi se o velikom potencijalu, koji finim brušenjem može postati dragulj, možda i najsjajniji koji se pojavio u hercegovačkim prostorima. Ali, evo imena ostalih igrača koji su branili boje “Lokosa” na ovom prvenstvu: Čilić (19), Mutevelić, Volarić (2), Ćumrija(4), Crnogorac (68), Bjelica (17), Bevanda (29), Sandžaktar, Bošnjak (17), Sarajlija, Kokotović (4).

B.Parović/SLOBODA 1980. godina / Priredio: Emir Krpo

Leave a Reply