Da je živ, košarkaški maestro Dražen Petrović danas bi slavio 50. rođendan. Nažalost, proslavio ih je u životu samo 28, no zato te dane i dalje obilježavaju njegovi štovatelji i poklonici.

Filharmonija u subotu

Na svoj način taj dan, ali u subotu 25. listopada, obilježit će i Zagrebačka filharmonija i zbor Zvjezdice koji će u Lisinskom svirati i pjevati Mozarta za košarkaškog Mozarta.

Točnije, kao što je najavio ravnatelj Mirko Boch, pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera, inače specijalista za Mozarta, Filharmonija će izvesti 40. simfoniju u g-molu kao i Missu brevis. O tome je jučer novinarima ponešto rekao Zdravko Šljivac, zborovođa Zvjezdica:

– Za Dražena nismo htjeli izvoditi Rekvijem, misu za mrtve, jer je on bezvremenski pa ćemo izvesti svečanu Missu brevis, pri čemu ne izvodimo zadnji stavak, već samo one koji su izuzetno svečani. Poveznica Zvjezdica s Draženom jest ta da smo mi svoj prvi koncert održali prije 30 godina, a naš prvi gost bio je – Dražen.

U priču o Draženovu 50. rođendanu uključio se i njegov veliki konkurent Arvidas Sabonis koji je poslao posebnu rođendansku plaketu.

Dražen za europski tron

Prije 30 godina dogodilo se i nešto jako važno vezano za sudbinu Cibone, o čemu je govorio njen današnji direktor Domagoj Čavlović:

– Dražen je prije 30 godina potpisao ugovor i odigrao prvu utakmicu za Cibonu, čime je krenula priča o osvajanju Europe.

Zahvaljujući muzeju, trgu, dvorani, ulicama, natjecanjima koje nose njegovo ime, ali i internetskoj eri u kojoj živimo, Dražen je stalno među nama. Kao svjetionik, kako bi rekla zamjenica gradonačelnika Milana Bandića Vesna Kusin:

– Za nas Hrvate je vijest o gubitku Dražena bila isto što i za Amerikance kada je ubijen predsjednik Kennedy.

Sve te riječi nježno su grebale majčino srce.

– Koncert za 50. rođendan, to je nešto što bi i Dražen poželio – kazala je Biserka Petrović.

Sretan bi Dražen bio zacijelo i edukativnim stripom “Dječak” koji će danas biti predstavljen u Draženovu muzeju. Autor Frane Pereša ispričao je priču o dječaku zaluđenom košarkaškom loptom. (Večernji list).

Leave a Reply