Još jedan vrhunski košarkaš nakon što je okačio patike o klin odlučio se da uplovi u trenerske vode. Boris Džidić je „coach“ mostarskog Studenta, koji je na polusezoni u KS HB drugoplasirani tim.

Na početku 2015. godine razgovarali smo sa Borisom Džidićem, koji je odmah na početku zaželio sretnu Novu godinu našim čitaocima.

Koliko ste zadovoljni učinkom u prvom dijelu sezone?

Džidić: Jako sam zadovoljan učinkom mojih momaka. Ovo je treća sezona za SKK Student da se takmiči i do sada je ostvaren najbolji rezultat. Mi nismo profesionalni tim, a dobro su vam i poznati uvjeti za treniranje košarkaških ekipa u Mostaru. Dijelimo prvo mjesto sa Grudama, koja nam u drugom dijelu sezone dolazi u Mostar. Inače, ekipa smo sa najmanje primljenih poena po utakmici i ekipa koja je postigla najviše poena po utakmici.

Kakav je cilj u nastavku prvenstva?

Džidić: Primarni cilj u nastavku prvenstva je dovođenje organizatora igre, jer odlaskom Dejana Markovića dosta smo pali i nismo više ekipa koja je u pripremnom dijelu igrala ravnopravno sa prvoligašima. Želimo imati i prvu poziciju pred play-off i dogodine igrati u elitnom rangu takmičenja.
Kada krećete sa zimskim pripremama?

Džidić: S obzirom da liga kreće 15. veljače sa treninzima ćemo početi sredinom prvog mjeseca. Tada kreću i predavanja na mostarskom sveučilištu, a 90 posto naših igrača studira u Mostaru pa smo se i po tome ravnali. U tom periodu ćemo sigurno odigrati nekoliko prijateljskih utakmica kako bi što spremniji ušli u nastavak prvenstva.

Kakav je kvalitet ekipa u Ligi HB?

Džidić: Ove godine Liga Herceg Nosne je nažalost nastavila negativan trend pada kvalitete. Po meni je liga najslabija u poređenju sa prethodnim godina. Liga je ostala bez viceprvaka Brotnja, Širokog 2, Zrinjskog 2, a više se ni Odžak i Kiseljak ne takmiče u ovoj ligi. Poznato je i šta je bilo sa Posušjem. Vitez i Čapljina nikad nisu bili mladji, ali i slabiji u poređenju sa prethodnim godinama. Najgore je što u budućnosti ne vidim da će biti išta bolje. Juniorska liga ima šest klubova i bespredmetno je govoriti o nekom sistemu. Jedino što ostaje je da se uzdamo u bogom dana talente koje nas drže na košarkaškoj mapi svijeta kao što su Bogdanović, Planinić, Barač…

Leave a Reply