FIBA je donijela odluku o promjeni službenih pravila košarkaške igre koja vrijede od 1. oktobra 2020. godine.

Ekskluzivno objavljujemo šta je to promijenjeno.

FIBA PROMJENE SLUŽBENIH PRAVILA KOŠARKAŠKE IGRE, VRIJEDI OD 1. OKTOBAR 2020.

1.              Članak 5.                 Igrač: Ozljeda

 

RAZLOG ZA IZMJENE

Dodaje se tekst kojim će se razjasniti pružanje pomoći igračima, zamjenicima ili službenim osobama.

Članak 5. će se preimenovati, članak 19.2.6. će se dodati, a članak 44.2.5. će se izmjeniti.

Članak 5      

Igrač: Ozljeda i pružanje pomoći

5.1. U slučaju ozljede jednog ili više igrača, suci mogu zaustaviti igru.

5.2. Ako je lopta živa kada se dogodi ozljeda, suci neće zazviždati sve dok momčad koja posjeduje loptu ne šutira na koš iz igre, izgubi posjed lopte, zadržava loptu ili lopta postane mrtva. Ako je potrebno zaštititi ozlijeđenog igrača, suci mogu odmah zaustaviti igru.

5.3. Ako ozlijeđeni igrač ne može odmah (približno za 15 sekundi) nastaviti igru ili ako mu je pružena pomoć od trenera, pomoćnih trenera i/ili pratitelja iz svoje momčadi, mora biti zamijenjen, osim ako momčad ostaje s manje od pet (5) igrača na igralištu.

5.4. Osoblje s klupe može ući u igralište, samo ako im sudac to dopusti, kako bi pomogli ozlijeđenom igraču prije nego što ga se zamijeni.

5.5. Liječnik smije ući u igralište bez dozvole suca ako po njegovoj procjeni ozlijeđeni igrač odmah treba medicinsku pomoć.

5.6. Igrač koji krvari tijekom igre ili ima otvorenu ranu, mora biti zamijenjen. Igrač se može vratiti u igru samo ako je krvarenje zaustavljeno, a otvorena rana i površina oko nje potpuno i sigurno pokrivena.

5.7. Ako se ozlijeđeni igrač ili bilo koji igrač koji krvari ili ima otvorenu ranu oporavi tijekom odobrene minute odmora dodijeljene bilo kojoj momčadi, prije znaka zapisničara za zamjenu, taj igrač smije nastaviti igrati.

5.8. Igrači koje je trener odredio za početak utakmice ili kojima je pružena pomoć između slobodnih bacanja mogu biti zamijenjeni u slučaju ozljede. U tom slučaju i protivnička momčad ima pravo zamijeniti isti broj igrača, ako to želi.

DODATAK PRAVILIMA

Članak 19.      

Zamjene

19.2.6. Ako igrač dobije pomoć, mora biti zamijenjen,  osim ako je momčad ostala s manje od 5 igrača na igralištu.

DODATAK PRAVILIMA

Članak 44.     

Pogreške koje se mogu ispraviti

44.2.5. Jednom kada je pogreška koja se još uvijek može ispraviti otkrivena, i:

  • ako je igrač koji sudjeluje u ispravljanju pogreške na klupi momčadi nakon što je ispravno zamijenjen, on mora ponovno ući na igralište kako bi sudjelovao u ispravljanju pogreške te u tom trenutku postaje igrač. Nakon ispravka pogreške, igrač smije ostati u igri, osim ako nije ponovno zatražena legalna zamjena, u kojem slučaju igrač može napustiti igralište,
  • ako je igrač zamijenjen zbog ozljede ili ukazane pomoći, zato što je napravio svoju petu pogrešku ili je bio isključen, njegova zamjena mora sudjelovati u ispravljanju pogreške.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here