Trebaju li bosanskohercegovački klubovi po svaku cijenu biti učesnici Aba 1 ili Aba 2 lige? U vrijeme kada rukovodstvo Aba lige ne poštuje KS BiH i kada Bosna i Hercegovina nema svog predstavnika u regionalnom takmičenju jer Udruženje građana KK Igokea ne poštuje akte KS BiH, trebalo bi se razmisliti o eventualnom uključivanju naših klubova u FIBA takmičenja.

Ubjeđeni smo da bi se u slučaju ankete na ulicama Tuzle s pitanjem da li biste voljeli Slobodu u Aba 2 ligi ili u Fiba Euro Cupu, većina anketiranih izjasnila za ovu drugu opciju.

Nikako se ne treba podcjenjivati kvalitet FIBA takmičenja, koja jesu u zapećku u usporedbi sa ULEB-om, ali zasigurno ima ekipa koje bi dupke napunile Mejdan. Recimo u FIBA takmičenju igra Varese koji je drugi u Italiji. Igra Bamberg, igra Karsijaka…

Mnogo kvalitetnih klubova i kvalitetnijih od onih što se takmiče u Aba ligi 2. Ovako naši klubovi troše energiju i novac za plasman u privatno takmičenje u kojem važe privatna pravila i čije rukovodstvo ne poštuje KS BiH.

Zato se domaći klubovi trebaju okrenuti ka FIBA takmičenja. Znamo da su putovanja skupa, ali ne i preskupa da se u trenucima kada rade sarajevski, tuzlanski, mostarski i banjalučki aerodrom ne mogu realizovati.

E.D.S.

PODIJELI

Komentariši