Nagradu Aleksandar Gomeljski za sezonu 2017/2018. dobio je trener šampiona Evrope, ekipe Reala iz Madrida, Pablo Laso.

U veoma teškoj sezoni koja je umalo umjesto trofejima bila obilježena samo povredama, trener Pablo Laso je fantastično vodio tim. Mnogo je bilo problema tokom sezone, Real je bio tek peti na tabeli i morao je da poslije užasnog prvog meča u Atini protiv Panathinaikosa napravi prekretnicu u sezoni. Dobili su naredna tri meča protiv “zelenih”, pobjedili najbolji tim regularne faze CSKA iz Moskve, a zatim su skinuli krunu u tom momentu aktuelnom šampionu Fenerbahčeu.

Uz mnogobrojne individualne nagrade koje je uglavnom skupio Luka Dončić, Real, to jest njegov trener, Pablo Laso dobija priznanje za najboljeg trenera. Nagradu je baskijski trener dobio po drugi put jer je 2015, kada je takođe vodio tim do titule šampiona Evrope, bio takođe osvajač trofeja Gomeljski.

Njega su izabrale kolege treneri, a razlika između njega i drugoplasiranog u glasanju Šarunasa Jasikevičiusa je bila najmanja ikada u ovom glasanju. Treći je po broju glasova Željko Obradović, a četvrti Pedro Martinez iz Baskonije.

Trofej inače nosi ime po Aleksandru Gomeljskom, ocu sovjetske košarke, a prvi trofej po njegovom imenu dodjeljen je 2005. godine. Tada je laureat bio Pini Geršon, a ovu titulu su osvajali Željko Obradović, Dušan Ivković, Duško Vujošević, Etore Mesina, Ćavi Paskval, Jorgos Barcokas i Dimitris Itudis.

Inače Laso je sada ušao u društvo Mesine i Obradovića koji su jedini osvaj trofej osvajali više od jednog puta. Mesina je bio najbolji trener Evrope 2006. i 2008. godine, a Obradović 2007, 2011. i 2017. godine.

rs.n1info.com

Leave a Reply