LeBron James je navikao da uvijek govori šta misli i izigrava borca za ljudska prava sve dok ono o čemu govori odgovara uobičajenoj retorici koja je aktuelna danas.

I dok je često na pozitivnoj strani stavljajući se u odbranu Afroamerikanaca koji zbog boje svoje kože trpe mnogo gori policijski tretman u odnosu na bijelce, što često rezultira prekomjernom upotrebom sile i ubistvima, jednako tako je nemoguće ne primijetiti dvoličnost najboljeg košarkaša današnjice kada je riječ o genocidu koji Kina provodi nad ujgurskim muslimanima, a o kome se LeBron nikada nije usudio progovoriti.

Danas je LeBron u pokušaju da ponovo ispadne ‘heroj’ na kraju dana, učinio sebi medvjeđu uslugu i izazvao bijes cijele Amerike.

Naime, LeBron je odlučio da prokomentariše reakciju policajca koji je ubio Ma’Khiu Bryant, rekavši da je pomenuti policajac ‘sljedeći’. Time je aludirao na zatvorsku kaznu kao i u slučaju Dereka Chauvina, osuđenog za ubistvo Georga Loyda.

Ipak, ono što je LeBron zaboravio napomenuti u svom ‘tweetu’ jeste činjenica da je policajac upucao Ma’Khiu Bryant kako bi spasio život druge djevojke koju je ona htjela napasti nožem i ubiti.

Nakon što je uvudio kakve su reakcije javnosti, LeBron je ubrzo izbrisao svoj tweet, ali bilo je prekasno.

Leave a Reply