Jedinstvo Dženex u godini jubileja prvenstvo Bosne i Hercegovine okončalo je na šestoj poziciji sa omjerom od 11 pobjeda i 9 poraza. Na kormilarskoj poziciji je Mirza Oštraković, mladi trener iz Tuzle, koji marljivim i upornim radom stvara nove šampionke.

„Biti šef struke Jedinstva, kluba koji je bio prvak Evrope, svakako je privilegija i velika čast, zato se i odnosim profesionalno prema radu u ovom klubu. Pokušavam dati sve od sebe da se ovaj klub vrati na stare staze te da, ako je ikako moguće, pokušamo vratiti publiku u Mejdan, da ove mlade djevojke u skorije vrijeme budu prepoznatljive i pokušamo izaći u Evropu“, govori trener Tuzlanki.

Oštraković je angažovan u reprezentativnim selekcijama Bosne i Hercegovine. O svojim trenerskim ambicijama kaže:

„Moje neke lične ambicije se polako i ostvaruju, rekao bih korak po korak. Dvije protekle sezone sam trener seniorskog tima Jedinstva gdje pokušavam stvoriti dobar ambijent za rad i napredak prije svega mladih igračica iz našeg pogona. Ambicije su mi da sa okosnicom mladih igrača Jedinstva, uz možda dva kvalitetna pojačanja, pokušam u dogledno vrijeme osvojiti Prvenstvo BiH. Što se tiče reprezentacije, ambicije su mi da već ove godine pokušam napraviti dobar rezultat na Evropskom prvenstvu, te ako je ikako moguće uvedem U-16 reprezentaciju u A diviziju. I svakako da su mi ambicije da što duže ostanem član reprezentativnih selekcija, te da poslije U-16 reprezentacije dobijem priliku voditi možda U-18, a čak u nekom narednom periodu da postanem i selektor seniorske reprezentacije svoje države.

Već je rekao da se u Jedinstvu radi s mladim igračicama. U mini-basket kategoriju imaju 23 igračice, pionirkama 17, kadetkinjama 15 i juniorkama 13 košarkašica…

„Što se tiče budućnosti Jedinstva, mi nastavljamo sa projektom i radom sa mladim igračicama iz našeg pogona. Cilj nam je zadržati okosnicu mladog tima i pokušati u dogledno vrijeme napasti titulu prvaka BiH. Svjesni smo da moramo biti strpljivi i očekujemo da već u narednoj sezoni uberemo plodove našeg rada“, zaključuje Mirza Oštraković, trener Jedinstva Dženex.

Za seniorski tim Jedinstva Dženex u sezonu 2018/2019. igrale su: Naida Ruščuklić, Adna Razić, Elma Feukić, Lana Jurčenko, Delila Grebović, Dženita Dedić, Lamija Kamerić, Džejla Ahmetović, Monika Brčina, Iva Roglić, Nejla Salihović, Alma Alić i Andrea Pavić. Prosjek od 17 godina.

E.D.S.

Komentariši