Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca kod Laktaša ponovo je generirala krizu pred novu sezonu u Ligi BiH.

Piše: Edin Skokić

Ranije sam pisao o tome kako KK Igokea neće igrati regularni dio prvenstva u Ligi Bosne i Hercegovine, a moje “proročanstvo” se obistinilo u onom trenutku kada je generalni menadžer kluba iz Laktaša i član Upravnog odbora KS BiH, najgori direktor reprezentacije BiH svih vremena, Siniša Kovačević, saopštio plan po kojem Igokea ne bi igrala Ligu BiH od početka, ali je u taj koš strpao i Široki, Spars Realway i Slobodu.

Igokea je i ranije bila prvak Bosne i Hercegovine, ali nije imala aspiracije za igranje u Ligi šampiona. No, ovoga puta su iskazali interesovanje i naći će se u žrijebu, odnosno kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pravila su jasna. Ako ispadnu u kvalifikacijama igrat će Fiba Champions Cup.

Dakle, igrat će na tri fronta. Podsjetit ćemo kako je Igokea novu titulu dobila za zelenim stolom i traži da svi klubovi u BiH shvate njihov položaj i da im izađu u susret. Pohvalno je to što će BiH imati predstavnika u Fiba Champions League, ali javno pitam hoće li Igokea u tom takmičenju predstavljati Bosnu i Hercegovinu ili njen bh.entitet RS. Znamo svi da zastava BiH u Laktašima nije dobrodošla i da se pod svodovima dvorane nalazi u društvu još 20-ak zastavica drugih država.

Ukoliko će Igokea u FIBA Champions League ili FIBA Champions Cupu igrati pod zastavom BiH, odnosno ako će imati na prsima nositi zastavu BiH, pozivam klubove da bespogovorno potpišu njihovo oslobađanje igranja regionalnog dijela prvenstva BiH.

No, ako će u FIBA Champions League igrati pod zastavom bh.entiteta RS, ako će time promovirati separastičku politiku svog počasnog predsjednika, onda popusta za KK Igokeu ne smije biti.

Reći će mnogi da na ovaj način miješam politiku i sport. Upravo je KK Igokea na mala, a potom na velika vrata, inkorporirala politiku u sport.

U konkretnom slučaju uspjeli su baciti “kosku razdora” između devet klubova učesnika Lige BiH i tri Aba 2 ligaša. Niko se ne bavi Igokeom.

A upravo je Igokea, odnosno Siniša Kovačević, generirao problem. Ostaje da vidimo hoće li KK Igokea, shodno pravilima FIBA-e, na prednjem dijelu dresa nositi zastavu Bosne i Hercegovine.

U slučaju Lige BiH nadamo se da će klubovi naći najoptimalnije rješenje. Mnogi od klubova nemaju podršku kakvu ima KK Igokea i mnogi od klubova su osuđeni na preživljavanje. Neophodno je sagledati na objektivan način situaciju i donijeti odluku u korist košarke u BiH.

E. Skokić

Leave a Reply