Prvak za “zelenim stolom” KK Igokea iz Aleksandrovca kod Laktaša aplicirala je za nastup u FIBA Champions League.

Iz ugla nekog ko voli košarku, ko je za nastup bh.klubova u takmičenjima pod okriljem FIBA-e, potez Igokee je zasigurno vrijedan dugotrajnog aplauza.

Međutim kao novinar koji je iskusio “vlast” Igokee na svojim leđima i koji opravdano sumnja da se iza aplikacije krije težnja da Aleksandrovčani ne igraju regularni dio nacionalnog prvenstva, aplikaciju za Champions League uzimam sa velikom rezervom.

Posljednji put BiH je imala svog predstavnika u Evropi kada je Bosna igrala FIBA Europe Cup. Uporedo su Studenti igrali Ligu BiH i Aba ligi 2.

U slučaju Igokee već se spominje kako oni neće igrati u Ligi 14, odnosno da će do posljednjih trenutaka njihovo učešće u prvenstvu biti pod znakom pitanja.

Znam da je COVID-19 nanio nepopravljivu štetu sportu, ali u slučaju Lige BiH, poslije dužeg vremena, imali bi gotovo sve klubove sa reputacijom u jednom takmičenju.

U Ligi BiH igrali bi i Bosna, i Borac, i Sloboda, i Široki, i Igokea, i Spars Realway, i Zrinjski… Spektakl, rekao bih, zagarantovan. Još kada bi ligu pratio generalni sponzor i marketinšku ugovori.

Realnost je sasvim drugačija. Očekujem da se ne maknemo s mjesta i da i dalje nastavimo po starom, odnosno da se udovoljava klubovima i njihovim željama.

Sjetih se mog posljednjeg “gostovanja” u Laktašima. Pored mene na teleskopima sjedi stariji gospodin i govori: Sinoć je na rukometu u Banja Luci Borik bio prepun.

Pitam ga zašto dolazi u Laktaše, odgovora da je strastveni ljubitelj sporta.

Znamo da KK Igokea ima malobrojnu skupinu navijača i u slučaju derbija sa Borcem doživjeli bi poraz na tribinama.

U konstalaciji snaga u bh.entitetu RS, Milorad Dodik se ne miri sa porazima bilo koje vrste. Ko zna u šta bi se mogla pretvoriti utakmica Borac – Igokea. Bio bi to skup sa 3-4 hiljade gledalaca koji bi navijali za – zna se za Borac.

Igokea se, po meni, unaprijed prepala huka s Borika, a i dolaska navijača Borca u Banja Luku. Na tim utakmicama bi i laicima bilo jasno koji klub vole navijači, a koji, hajde da budem malo grub, plaćenici.

Zbog toga ovakvo rano previranje u BiH. Igokea ne radi ništa napamet. Koraci klupskog rukovodstva su proračunati, a vrijeme neka pokaže ko je bio u pravu.

E. Skokić

Leave a Reply