Nije me iznenadila odluka rukovodstva OKK Sloboda da uputi pismo boardu Aba lige u kojem traži smanjenje “kotizacije” za nastup u Aba ligi 2.

Piše: Edin Skokić

U okolnostima kakve jesu, svjesni mogućnosti koje se nude kroz takmičenje u “balonu”, 100.000 KM za 13 utakmica je ogroman novčani iznos.

Iako će u Banja Luci naći stotinu drugih riječi na moj i račun kolega sa portala BHbasket, mišljenja sam kako učešće Borca u ABA 2 ligi, takvoj kakva jeste, nije svrsishodno.

No, neću o Borcu, komentarisat ću pismo Slobode i odluku, koja je po meni, očekivana.

Svi znamo da Tuzla živi za košarku. Lani je Mejdan bio rekorder u Aba ligi 2, ali i među TOP 10 najposjećenijih dvorana u cjelokupnom jadranskom takmičenju. Znam koliko se iščekivala vijest o tome hoće li Sloboda i ove godine igrati u Aba ligi 2. Znam da su mnogi bili za opciju plaćanja pozivnice jer su se nadali da će Sloboda kroz 13 utakmica i posjetu od mininalno 3.000 gledatelja po utakmici, dakle sa 40.000 gledatelja u Mejdanu, nadoknaditi troškove “kotizacije”.

Međutim, koronavirus ne miruje. I ma koliko želili da to nije istina, takmičenje u Aba ligi je pod upitnikom zbog infekcije u redovima Cedevita Olimpije.

U takvoj konstalaciji snaga, boardu Aba lige je na kraju misli Aba liga 2. Zbog toga su i odlučili da se igraju dva turnira u Užicu, Zlatiboru ili Sarajevu, a da se poslije jednokružnog sistema takmičenja osam klubova plasiraju u play-off.

Prvobitno je bilo zamišljeno da ne bude ni jedan prijenos utakmica Aba lige 2, ali je Arena Sport, kao nositelj TV prava, pristao da prenosi utakmice iako o tome još uvijek niko ništa ne zna.

Nepoznanica, dakle mnogo, a poznato je da Sloboda, Podgorica, Studentski Centar i Mladost iz Zemuna moraju platiti po 50.000 eura. Svi drugi učesnici Aba lige 1 i Aba ige 2 nemaju troškova “kotizacije”. Zašto su samo ova četiri kluba “kažnjena” u ovim teškim COVID vremenima.

Sloboda je posegnula za jedinim realnim zahtjevom u situaciji kakva jeste. Zahtjev za smanjenje cijene pozivnice. No, nisu dobili odgovor. Zar je to odnos prema klubovima, pogotovo prema klubovima svijetle tradicije. Aba liga 2 je zahvaljujući Slobodi i punom Mejdanu prošle sezone spasila obraz. Košarka i sport uopšte se igra zbog publike, zar ne?

Shvatamo i da Aba liga ima mnogo problema, obilježenih previranjima i ucjenama. Svjesni smo i da Jadranska liga za klubove sa Balkana nema alternativu, ali…

I rukovodstvo Aba lige mora shvatiti kako je u COVID vremenima 50.000 eura ogroman novac. Sloboda je tražila samo revidiranje odluke, a dobila je da su iz Aba lige odmah potrčali da jave Igoru Dodiku da je tuzlanski tim odustao kako bi se on na twitter profilu pohvalio da je Borac u Aba ligi 2. Kako to? Ko je donio odluku? I to je dokaz kako jadransko takmičenje ima problema na pretek. Odluku o učešću ili ne učešću donosi board klubova, a ne pojedinac ma čiji on sin bio.

E.Skokić

2 COMMENTS

Leave a Reply