Pino je odigrao velik broj kvalitetnih sezona, ali niti jedna se ne može porediti sa sezonom ‘65, kada Giergia, u apsolutnom pobjedničkom modu, donosi prvu prvenstvenu titulu u Zadar. Hiroviti Giuseppe je jedan od najboljih primjera kako je odsluženje vojne obaveze bilo u stanju promijeniti čovjeka nabolje. Pino je još 1963. proglašen za sportaša Hrvatske, ali je pred kraj iste godine morao u JNA. Vratio se ‘65, bolji no ikad. On je gotovo sam Zadru donio prvenstvo te sezone, piše exyukosarka.

Ćosić je tek pravio prve nesigurne korake basket-bebe, dok je nezgodni šuter Troskot propustio posljednjih par kola prvenstva jer je i on morao u vojsku. Gierginom najvećom pomoći te sezone bili su: Lucijan Valčić, Goran Brajković, Bruno i Mile Marcelić… I to je to!

Zaista impresivno, ako znamo da su pri vrhuncima svojih karijera bili i dominantni Korać i Daneu. Giergia – taj YU-Cousy koji vas nije ostavljao ravnodušnim, bilo da ste obožavali njegovu srčanost ili vas je nervirala njegova tvrdoglavost i gorčina – je jednostavno posložio sve pobjedničke kockice i igrao najracionalniju košarku dotad. Zabijao je preko 25 u prosjeku, ali i proigravao kao nikad.

Ostatak momčadi dodao je 60 koševa. Ako pretpostavimo da je Pino imao prste u samo čevrtini koševa svojih suigrača (a to je stvarno minimum), to mu daje prosjek od nekih 7-8 asista. Giergia će odigrati još 11 sezona, a sa Ćosićem će osvojiti još 4 naslova prvaka države. Vremenom će poziciju glavnog igrača preuzeti Krešo, ali Pino će svo to vrijeme igrati vrlo blizu svojih najboljih dana. Godine 1974., punih 9 nakon svog igračkog vrhunca, Pino će osvojiti i trofej “Sportskih novosti” za najboljeg igrača prvenstva. Nije loše za 37-godišnjaka.

Izvor: exyukosarka

Komentariši