Prije 22 godine napustio nas je Krešo Ćosić

Na današnji dan, 25. svibnja prije 22 godine, u Baltimoreu je nakon duge i teške bolesti u 47. godini preminula hrvatska i svjetska košarkaška legenda te jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena Krešimir Ćosić.

Krešimir Ćosić rođen je 26. studenoga 1948. u Zagrebu, a bogatu košarkašku karijeru počeo je 1964. godine u Zadru gdje je s KK Zadrom pet puta osvajao nacionalno prvenstvo. Nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu, Ćosić odlazi na studij na američko sveučilište Brigham Young u Provu. Ondje je s momčadi BYU dvaput osvojio naslov prvaka u Western Athletic Conference (WAC) sveučilišne košarkaške lige, srušio rekorde sveučilišta u broju koševa i skokova te je izabran u nacionalnu “All Star” momčad.

Ćosić je prvi košarkaš izvan granica SAD-a koji je primio sveameričku košarkašku nagradu 1972. utirući tako put Draženu Petroviću, Toniju Kukoču, Dinu Rađi i ostalim europskim košarkašima u domovini košarke.

Odbivši ponude profesionalnih NBA momčadi LA Lakersa i Carolina Cougarsa Ćosić se, nakon petogodišnjeg boravka u Sjedinjenim Državama, 1973. godine vraća u Zadar iz kojeg nakon tri sezone odlazi u ljubljansku Brest Olimpiju, a zatim u talijanski Virtus iz Bologne, s kojim dva puta osvaja talijansko prvenstvo.

Nakon Bologne, Ćosić se 1980. godine vraća u Hrvatsku, u zagrebačku Cibonu, gdje 1983. prestaje s aktivnim igranjem košarke.

Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra.

Ostat će upamćen ne samo kao jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena, već i kao dokazani hrvatski domoljub, koji je posljednjih godina, iako već teško bolestan, sve svoje snage posvetio borbi za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Smrt ga je zatekla na mjestu ministra-savjetnika pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

U povodu obilježavanja desete obljetnice smrti Krešimira Ćosića u Zadru je 2005. godine predstavljena monografija “Krešo – legenda o Krešimiru Ćosiću” u kojoj je poznati sportski novinarNeven Bertičević na 168 stranica i 128 slika podsjetio na Krešino košarkaško vizionarstvo, ali i na sve ono što je postigao na ostalim životnim područjima te premijerno prikazan 40-minutni film “Čovjek ispred vremena” autora Slavka Cvitkovića, producenta Milivoja Omašića i režisera Dražena Iričanina.

Istoga dana, 2005. u Zagrebu je dotadašnji Trg sportova, na kojem se nalaze važni sportski objekti kao Dom sportova, Zimsko plivalište Mladosti i sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora dobio ime Trg Krešimira Ćosića. Otkako je otvorena 2008. godine, Ćosićevo ime nosi i zadarska sportska dvorana na Višnjiku.

Na ponos hrvatskog športa Krešimir Ćosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime.

HRT Sport

Leave a Reply